Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1. Olağanüstü Kongresi 27 Ekim 2013 Pazar günü Ankara’da toplanacak.

HDP’nin Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda saat 10.00′da başlayacak 1. Olağanüstü Kongresi’nde yeni eşbaşkanlar ve Parti Meclisi üyeleri seçilecek.

Kongreye ilişkin yapılan açıklamada “Türkiye’nin bütün farklılıklarını bir zenginlik olarak değerlendiren ve herkes farklı, ama herkes eşit olacak anlayışıyla hareket eden HDP, bu Kongre’yle siyasal faaliyetini de başlatıyor” denilirken, şunlar kaydedildi:

“HDP, Türkiye’deki farklı kültürler, farklı anadiller, farklı inançlar, farklı kimlikler, bir başka deyişle halklar ve inançlar ancak eşit olurlarsa, demokrasi ve özgürlük olur diyerek yola çıkıyor. HDP, Türkiye demokrasi, barış ve emek güçleri ile Kürt özgürlük hareketini buluşturuyor. HDP, Türkiye’nin demokratik muhalefet odağıdır. Eski ve yeni statükoculuk karşısında adalet, eşitlik, demokrasi ve özgürlük kürsüsü ve sesidir. 27 Ekim 2013 Kongresi aynı zamanda Yerel Yönetim Seçimleri için start vereceğimiz bir Kongre’dir. Kongrede, HDK milletvekillerinden, emek güçlerinden, halklar ve inançlardan isimler yer alacak, katkılarını sunacaklar. İstanbul’dan Diyarbakır’a, İzmir’den Adana’ya, Hatay’dan Sinop’a, Edirne’den Kars’a kadar her ilden temsilciler HDP Kongresi’ne katılacak ve yeni bir Türkiye’nin işaretini verecekler.”

AMACIMIZ BDP’YE BÜYÜKŞEHİR KATMAK

Pazar günü gerçekleştireceği olağanüstü kongrenin ardından yerel seçimlere ilişkin start verecek olan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) merakla beklenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ismi kesinleştiği iddia edildi..

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre HDP’nin Eşbaşkanı olması beklenen Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Bilinen soru şu; Sırrı Süreyya aday olacak mı? Ben aday göstersem Sırrı’yı gösterirdim. Partiye kılavuzluk edecek başka bir ad şu ana kadar aramızdan çıkmadı” dedi.

HDP’nin önümüzdeki dönem çalışmalarını Milliyet’e değerlendiren Kürkçü, amaçlarının BDP’nin mevcut belediye başkan sayısını ikiye çıkarmak olduğunu, bunun için çetin bir mücadelenin kendilerini beklediğini söyledi. Kürkçü, “BDP’nin yerel yönetim seçimlerinde esasen iddialı olduğu bölgeler Kürdistan ve Mersin’in Akdeniz ilçesidir. Bizim buradaki hedefimiz birkaç büyükşehri BDP’ye katmak, daha önceki seçimlerde birçok ilçede kılpayı kaçırılan başarıyı tekrarlamak” dedi.

Batıda HDP’nin özellikle ilçe belediyelerine talep olduğunu, büyükşehirlerde ise çetin bir mücadele yaşanacağını belirten Kürkçü, HDP’nin İstanbul’da çıkaracağı adaya yönelik tartışmalara da dikkati çekti. Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder üzerinde uzlaşma sağlandığını söyledi.

Bu arada pazar günü yapılacak HDP kongresinde tek listeyle seçime gidilecek. BDP’den ayrılan vekiller Önder, Sebahat Tuncel ve Kürkçü ile Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, kongrede HDP’ye katılacak. Süryani kökenli BDP milletvekili Erol Dora’nın ise yerel seçim sonrası HDP’ye katılacağı öğrenildi.