HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder hakkında 40 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Önder’in DTK kongresinde yaptığı konuşma “Örgüt üyeliği” için delil olarak gösterildi. Önder’in, “çözüm süreci” döneminde Kandil’de yaptığı ziyarette KCK Yürütme Konseyi üyeleriyle çektiği fotoğraf için ise 7 buçuk yıl hapis cezası istendi.
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım'da gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder hakkında 40 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Önder, "Örgüt üyesi olmak", 3 defa “örgüt propagandası yapmak" ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" ile suçlanıyor. 86 sayfalık iddianamenin bölümünde PKK tarihi, DTK ve KCK’nin kuruluşu, yapısı, işleyişi, KCK yöneticilerinin basına verdiği demeçler, PKK’lilerin 2015 yılının Temmuz ayından bu yana Diyarbakır’da devlet güçlerine yönelik eylemlerine yer verildi.
 
DTK KONGRESİNE KATILMAK ‘PKK/KCK’ ÜYELİĞİ
 
HDP, DTK ve DBP eş başkanlarının Cizre, Silopi, Silvan, Sur ve Silopi’de yaşanan olaylara ilişkin Diyarbakır’daki DTK binasında 18 Aralık 2015 tarihinde yaptığı basın açıklamasına yer verilen iddianamede, toplantı için, “DTK Olağanüstü Genel Kongresi ile kamuoyu yaratılarak bahse konu eylemlerin ve özyönetim taleplerinin ülke geneline yayılmak istendiği değerlendirilmektedir” ifadesi kullanıldı. İddianamede, kongrede talep edilen demokratik özerkliğin demokratik hakların geliştirilmesine yönelik talep olmadığı, bu talebin bölgede yaşayan yurttaşların ve siyaset yapan partilerin değil PKK ve KCK’nin talebi olduğu savunuldu. Önder’in 26 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır’da yapılan DTK Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda “Örgüt talimatıyla” konuşma yaptığı ileri sürülen iddianamede, Önder’in DTK kongresine katılıp konuşma yapmış olması, konuşmanın içeriği ve DTK'nin niteliği birlikte değerlendirildiğinde, “Örgüte üye olma ve örgüt propagandası yapma” suçunu işlediği savunuldu.
 
Önder’nin DTK kongresinde yaptığı konuşmayla ilgili bazı kişilerin BİMER üzerinden yaptığı şikayetlerin, “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası” suçlarının “delili” olduğu ileri sürüldü. Yine iddianamede, Önder’in DTK’de yaptığı konuşma ile “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlediği anlaşılmaktadır” denildi.
 
‘ÇÖZÜM SÜRECİ’NDEKİ O FOTOĞRAF SUÇ SAYILDI
 
Sırrı Süreyya Önder’in “demokratik çözüm süreci” döneminde devlet yetkililerinin bilgisi dahilinde 2013 yılında Kandil’de görüştüğü KCK yöneticileriyle çektiği ve basına yansıyan fotoğraflarla ilgili Bursa’da yaşayan bir yurttaşın yaptığı şikayete yer verilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi: “Sözcü gazetesinin haberi ve şüpheliye isnat edilen terör örgütü yöneticileriyle bir arada bulunarak fotoğraf çektirmesi değerlendirildiğinden şüphelinin cebir, şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgütün propagandası yaptığı hususunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.”
 
Yine Önder’in İmralı Heyeti üyesi olarak 21 Mart 2016’da Diyarbakır’da düzenlenen Newroz’da Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü konusunda yaptığı konuşmanın içeriğini suç sayan savcı, Önder’in yaptığı konuşma ile “Bölgedeki Türk vatandaşlarının evlerinden çıkamadıklarını dile getirdiği, Abdullah Öcalan'a bağlılığını açıkça dile getirdiği, bölgedeki kamu düzenin ancak Abdullah Öcalan'ın fikirleriyle sağlanabileceğini açıkladığı anlaşılmakla bu söylemler bir bütün olarak yapılan konuşma sırasında yansıtılan sinevizyon gösterimi ve yukarıda açıklanan şekilde konuşmayı dinleyen kalabalığın attığı sloganlar, açılan örgütsel pankartlarla birlikte değerlendirildiğinde Sırrı Süreyya ÖNDER'in bölücü terör örgütünün suç içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde konuşma yapmak suretiyle bölücü terör örgütünün propagandasını yaptığı anlaşılmıştır” şeklinde değerlendirdi.
 
İddianameyi kabul eden mahkeme, davanın ilk duruşmasını önümüzdeki günlerde belirleyecek. (Kaynak: Dihaber)