HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, HDP bileşenlerinden Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi'ni ziyaret etti.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a ziyarette parti MYK üyeleri Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altınörs ve Dilek Yağlı ile İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım eşlik etti. HDP heyetini ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, ESP İl Başkanı Ali Haydar Akdeniz ve Suruç katliamında yaralanan SGDF üyeleri karşıladı.

Suruç katliamına ilişkin başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten HDP heyeti ile ESP yöneticileri görüşme sonrasında ortak bir açıklama yaptı.

Selahattin Demirtaş, katliamdan dolayı duyduğu acıyı ifade etti, HDP bileşenleri arasında yer alan ve katliamın doğrudan hedefi olan ESP ve SGDF ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. Hükümetin katliamdan sonra failleri korumak ve kendi sorumluluğunun üzerini kapatmak için HDP'yi akıl almaz suçlamalarla hedef aldığını dile getiren Demirtaş, Diyarbakır katliamının MİT ile ilişkileri ortaya çıkarılmadığı için yeni katliamlar yaşandığını söyledi. Katliam sonrası yapılan yorumlara dikkat çeken Demirtaş, "Türkiye, 'iyi ki öldüler' diyenlerden 'neden daha fazla HDP'li ölmedi' diyene kadar en kepaze yorumların yapıldığı bir dönemi yaşadı" şeklinde konuştu.

'KATLİAM DAYANIŞMAYI HEDEF ALDI'

ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy ise katliam ve sonrasında yaşananlar hakkında bilgi verdi. Katliamda 31 kişinin hayatını kaybettiğini ve iki kişinin hala komada olduğunu belirten Ulusoy, yaralıların tedavilerinin sürdüğünü ifade etti. Ulusoy, hafif yaralanan gençlerin diğer yaralıların ihtiyaçları için seferber olduğunu kaydetti.

Suruç katliamının Türkiye'nin Batısından Kobane'ye uzanan dayanışma ve kardeşlik köprüsünü hedef aldığına işaret eden Ulusoy, "Uzun yıllar Kürtlere yönelik katliamlar yaşandı, Türkiye'nin batısının duyarsız kaldı. İlk kez Gezi sürecinde Türkiye'nin batısı Kürtleri anlamaya başladı. Bize bunlar yapılıyorsa kim bilir Kürdistan'da neler yapılmıştır diye düşünmeye başladı. Bu katliam bu ortaklaşmaya, halkların bir arada yaşamasını istemeyen kesimlerce yapılmıştır" dedi.

Katliamın siyasi sorumluluğunun AKP'ye ait olduğunu vurgulayan Ulusoy, "Katliamdan sonra 'Figen Yüksekdağ, Dilek Öcalan neden orada değildi' diye partimiz HDP'yi hedef gösterdiler. Orada HDP PM üyesi, milletvekili adayları hayatını kaybetti. ESP ve SGDF, HDP'nin birer bileşenidir. SGDF ve ESP, HDP'dir" dedi. Ulusoy, katliam nedeniyle Kobane'de kurulamayan kütüphane, oyun parkı ve hatıra ormanı projelerinin hayata geçirilmesi için mutlaka Kobanê'ye gideceklerini söyledi.

'SİLAHLAR SUSMADAN ÖLÜMLER DURMAZ'


HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Eller tetikten çekilsin' açıklamasının gecikmiş olduğu" şeklindeki yorumların hatırlatılması üzerine Demirtaş, "Kimdir bu çevreler. Barış çağrısının gecikmişi mi olur. Bir gün erken barışı gerçekleştirebilirsek gençlerimizi ölümden kurtarırız" dedi. Yaşanan çatışmalı ortamdan hükümeti sorumlu tutan Demirtaş, "Ölümlerden çözüm süreci bitsin, çatışmalar başlasın diyenler sorumludur. O bazı çevreler bilmeli ki, silahlar susmadan ölümler durmuyor" dedi, PKK ve devlete bir kez daha karşılıklı eylemsizlik çağrısı yaptı.

'SAVAŞ KOALİSYONU KURULMUŞ DURUMDA'


Demirtaş, koalisyon görüşmelerine ilişkin bir soruya ise "7 Haziran'dan bu yana aslında bir koalisyon var, AKP-MHP savaş koalisyonu. MHP seçim meydanlarında verdiği bütün sözleri unutarak, 'benimle yürü' diyenleri Saray'ın bahçesine götürmüş durumda. Saray'ın bahçesinde nöbet tutmak için mi MHP seçmeni bunlara oy verdiler. Zannediyorum erken seçime bu savaş koalisyonuyla gidecekler" diye konuştu. Demirtaş, HDP olarak seçim hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. (ETHA)