BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Siirt'te Jitem bağlantılı kişilerin de çalıştığı öne sürülen HES yapım firmasının fişleme yaptığı yönündeki iddiaları sordu.

İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, konuya ilişkin Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Siirt ilinin, Şirvan-Pervari ilçeleri arasında yer alan, Botan Çayı üzerinde inşaatı devam eden Norveç menşeli Statkraft Enerji firmasının, Türk bağlı ortağı Çetin Hidroelektrik Santrali yönetimi tarafından yöre halkı ve çalışanları üzerinde sistematik olarak siyasi fişleme ve kanunsuz bilgi toplama gibi girişimlerde bulunduğu iddia edilmektedir.

Olayı takip eden yöre halkının ifadelerine göre, bu girişimleri Sigma Risk Değerlendirme adı altında danışmanlık veren, emekli askerlerden oluşan bir firma gerçekleştirmektedir. Bu askerlerin bir kısmı daha önceden JİTEM'e çalışmış. BDP tabanı olan köylüler hakkında da fişleme yaparak, askeri ve şirket birimleriyle de bu bilgileri usulsüzce paylaştıkları, şantiye çevresine karakol kurdurmayı şirket yönetimine dayatarak, baraj yapımında mağdur olan köylüleri askeri tehditler ile pasifize etmeyi hedefledikleri belirtilmektedir.

Siirt ilinde iddia edilen bu hukuksuzluklardan biri de Hürriyet Aydın isimli vatandaşın sosyalist-Kürt kimliğinden dolayı, somut hiçbir gerekçesi olmadan 31 Temmuz 2013 tarihinde işten çıkarılmasıdır.

Siirt'in Şirvan-Pervari ilçesinde Hes yapımında adı geçen firmaların fişleme yaptığına dair iddialar araştırılmış mıdır? Sigma firmasının yurtdışı ortağı olan firmayı yanlış bilgilendirerek bundan rant sağladığı doğru mudur? Bu firmanın özellikle Kürt-muhalif yöre halkına yönelik fişleme, taciz gibi tavırları araştırılmış mıdır? Bu konuda bir soruşturma var mı? Hürriyet Aydın'ın işten atılma ve sonrasında taciz edilme iddiaları araştırılmış mıdır? Şirket hakkında bir cezai işlem yapılmış mıdır? Firmada JİTEM bağlantılı kişilerin çalıştığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu firmanın derhal kapatılacak ve bu kişiler hakkında hukuki işlemler başlatılacak mı?

Bu şekilde HES yapımında çalışan firmaların yöre halkını terörize eden, fişleyen ve bundan rant sağlama gibi hukuksuz durumları araştırılmış mıdır? Kaç firma hakkında bu tür hukuksuzluk yaptığına dair şikayet edilmiştir? HES danışmanlık firmalarının yöre halkına yönelik bu tür bir araştırma yapma yetkisi var mıdır?" (Radikal)