Çocuklarını Türkiye'nin doğu yakasında da batı yakasında da devlet şiddetiyle kaybeden annelerin Roboski'deki buluşması duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Gezi direnişinde hayatını kaybeden ve Roboski'ye gelen anneler yaptıkları konuşmalarda Kürtlerin acılarını anladıklarını belirterek, kendilerini acıların ve mücadelenin buluştuğuna dikkat çektiler.

DİHA'nın haberine göre; Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan ve Ahmet Atakan'ın annelerinin de aralarında bulunduğu HDK, İHD ve Ankara Dayanışması üyeleri, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011'de TSK'ya bağlı savaş uçaklarınca yapılan bombardımanda çoğu çocuk 34 sivilin katledildiği Roboski köyünde yakınlarını kaybeden aileler dayanışmak amacıyla Roboski'ye geldi.

Roboskili aileler gelen aileleri ve heyeti, Roboski-Der önünde ellerinde katliamda yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarıyla karşıladı. Karşılamanın olduğu derneğe "Hani adalet mülkün temeliydi" ve "Erdoğan'ın gerçek yüzü burada" yazılı pankartlar asıldı.

AİLELERİ ACI BULUŞTURDU

Gezi aileleri ile Roboskili ailelerin kucaklaşmasının ardından aileler, Roboskili ailelere baş sağlığı dileğinde bulundu. Gezi ve Roboskili anneler arasında duygulu anlar yaşanırken, Gezi anneleri Roboskili ailelere Gezi eylemlerinde yaşamlarını yitiren Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan ve Ahmet Atakan'ın ve Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 yurttaşın resimlerinin yer aldığı iki tablo hediye etti.

'DEVLETİN POLİS VE ASKERİ SERİ KATİL GİBİ DOLAŞIYOR'

Heyet adına söz alan Ankara Dayanışması üyesi Harun Çakmak, kendilerini yaratanların anneler olduğunu, ancak ülkede annelerin her zaman değişik isimlerle anıldığını ifade ederek, "On yıllarca devlet tarafından gözaltında kaybedilen, faili meçhule kurban giden, katledilen çocuklarını arayan Cumartesi Anneleri, Koşuyolu Anneleri, devletin çocuklarını vahşice savaş uçaklarıyla katlettiği Roboskili anneler ve de Gezi Anneleri var. Bu annelerin çocukları daha demokratik, daha özgür bir ülke yaşatabilmek için mücadele ederken, devlet terörüyle çocukları katledildiler" diye konuştu. Çakmak, tek temennilerinin artık annelere hiçbir isim takılmadan sadece anne diye çağırmak olduğunu söyledi. Devletin asker ve polisinin halk arasında seri katil gibi dolandığını ve bunun en yakın örneğinin de Lice'de kalekol yapımına karşı direnen insanların üzerine ateş edilerek katledilmesi olduğunu belirten Çakmak, ondan önce de Tarsus'ta, Adana'da benzer olaylar yaşandığını vurgulayarak acılarının ortak olduğunu ve ortak mücadele etmelerini gerektiğini aksi takdirde bu tür katliamların tekrar yaşanabileceğine dikkat çekti.

'ÇOCUKLARIMIZIN ARKASINDAN SOKAĞA İNEBİLMELİYİZ'

Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük ise Roboski'de bulunma amaçlarının duyguları, acıları paylaşmak olduğunu ifade ederek "Katillerimizden hesap sormaya geldik. Çocuklarımız sokağa inebildiyse anne ve babalar da çocuklarının peşinden sokağa inebilmeli ve destek vermelidir" diyerek katledilenlerin ailelerine katillerden hesap sormaya davet etti.

"Benim oğlum barış, özgürlük ve halkların kardeşliği için mücadele verirken katledildi" diyen Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan da "Buradaki çocuklar yaşam mücadelesi vermek için kaçakçılık yaptılar ve bu yüzden katledildiler. Ama başbakanın ve bakanların çocukları ayakkabı kutularına para dolduruyor. Ancak onları kimse katletmedi. Roboski'de ve Gezi'de katledilenlerin failleri aynı ve cezalandırılmadılar" diyerek tepkisini dile getirdi.

EMEL KORKMAZ KONUŞAMADI

Ali İsmail'in Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ise, Eskişehir'de okuyan oğlunun dövülerek katledilmesine dikkat çekerken, yaşadığı duygulu anlar nedeni ile konuşmasına devam edemedi.

'CELLAT OLACAKLARINA TERÖRİST OLSUNLAR'

Gezi eylemleri sırasında evden ekmek almaya giderken polisin attığı gaz bombasıyla başından vurulan ve uzun süre komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, oğlunun zevk için öldürülerek, "terörist" ilan edildiğini söyledi.

Elvan, "Eğer terörist buysa en azından çocuklarımız sokakta bir cellat değil, cellat olacağına 'terörist' olsun" dedi. Roboski katliamında oğlu Erkan Encü'yü kaybeden Felek Encü, Roboski katliamından sonra yaşanan en büyük olayın Gezi olduğunu ifade ederek, buralarda yapılan katliamlar ile devletin gerçek yüzünü ortaya çıktığını ifade etti.

Konuşmaların ardından aileler Roboski mezarlığını ziyaret ederek saygı duruşunda bulunuldu. Mezarlık ziyaretinin ardından Roboski-Der önünde verilen yemek ile heyetin ziyareti son buldu.