Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki göstererek: “Merve Kavakçı kararı nasıl vicdanlara dokunduysa bu karar da dokunacak” dedi.

Meclis için, kara bir gün olduğunu belirten Garo Paylan: “Bir Meclis üyesi, Halkların Demokratik Partisi’nin Eş Genel Başkanı Sayın Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğini düşürdüğünüzü düşünüyorsunuz. Oysa, buradaki bütün milletvekilleri gibi Sevgili Figen Yüksekdağ da halkın milletvekilidir. Van milletvekilidir, halkın oylarıyla seçilmiştir. Onun milletvekilliğini düşürdüğünüzü düşünüyorsunuz ama vekilliği yalnızca halk düşürebilir” dedi.

‘BU KARARLAR TESADÜF DEĞİL’ 

28 Şubat döneminde milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı’yı hatırlatan Paylan şunları söyledi: “O dönem o kararı alanların hiçbiri, o kararı savunamıyorlar bugün. Hepsi utanç duyuyorlar.”

Selahattin Demirtaş’a da beş ay hapis cezası verildiğini ifade eden Paylan: “Ne tesadüf değil mi? Bir eşbaşkanımızın burada vekilliği düşürülüyor, diğer eşbaşkanımıza beş aylık hapis cezası veriliyor. 

Ne büyük tesadüf ki Grup Başkanvekilimiz İdris Baluken’in tutuklanması kararı veriliyor. Daha dört gün önce ameliyat olmuştu, ameliyat masasından kalktı, hastanenin çıkışında polisler aldılar, götürdüler. Tutuklama kararı zaten hazırdı, tutuklama kararı verildi ve mahpusa konuldu. İdris Baluken, mahkemenin üç üyesinin oy birliğiyle ve çok düzgün bir gerekçeyle tahliye edildi. Faili çok da meçhul olmayan bir baskıyla, savcıya yapılan bir baskıyla sevgili İdris Baluken de tutuklandı” dedi.

‘MERVE KAVAKÇI KARARI NASIL VİCDANLARA DOKUNDUYSA BU KARAR DA DOKUNACAK’

Merve Kavakçı ile ilgili karara karşı protestolara katıldığını söyleyen Paylan: “Merve Kavakçı’ya verilen karar nasıl benim vicdanıma o gün dokunduysa ve o gün, bir insan hakları aktivisti olarak o protestolara katıldıysam, nasıl Recep Tayyip Erdoğan’a siyaset yasağı verildiğinde, benim vicdanıma dokunduysa bugün aynı şekilde bütün bu kararlar bu vicdanlara dokunuyordur. Umarım ki bu utancı yaşamamak için Meclis bugünlerde bir şey yapar” diye konuştu. 

Eş başkanlar hakkında verilen kararların aynı günde olmasının tesadüf olmadığını belirten Paylan: “Bunların hepsi, 16 Nisan'da olacak referandumla ilgili. “Evet” oylarının yeterli olmadığını gören iktidar ‘evet’ oylarını artırmaya çalışıyor. Bu şekilde ‘evet’i artıracağız zannediyorsunuz ama bu asla olmayacak. Bu halkın bir vicdanı var; AKP’ye oy verenlerin de, CHP’ye oy verenlerin de, HDP’ye oy verenlerin de, MHP’ye oy verenlerin de, hepsinin bir vicdanı var. Bunun cevabını da Türkiye toplumu, 16 Nisan'da mutlaka ve mutlaka o ‘hayır’ları sandıklara doldurarak verecektir, bütün bu uygulamalarınıza karşı ‘hayır’ diyecek” dedi.