HDP Milletvekili Osman Baydemir, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için "Neden tutuklandığı şehrin cezaevine değil de Edirne'ye götürüldü? Neden siyasi mahkumların değil, cihatçı ve adi suçluların kaldığı C Blok'ta tutuluyor?" diye sordu.

Edirne F Tipi Cezaevi A, B ve C adlı 3 bloktan oluşuyor. Demirtaş'ın tutulduğu oda (hücre ya da koğuş) cihadçı ve adi tutukluların da bulunduğu C Blok'ta bulunuyor.
 
Baydemir, DBP'li belediyelere kayyım atanmasını ve Kürt siyasetine yönelik baskıları ve çatışma sürecini RS FM'de Yavuz Oğhan'ın programında değerlendirdi.

Baydemir, Demirtaş'ın Edirne Cezaevi'ne konulmasının önceden kararlaştırıldığını ve tutuklamadan bir hafta önce cezavinde hazırlıklar yapıldığını söyleyerek "Demirtaş neden tutuklandığı şehrin cezaevine değil de Edirne'ye götürüldü? Neden siyasi mahkumların değil, cihatçı ve adi suçluların kaldığı C blokta tutuluyor" diye sordu.

Baydemir, HDP eş başkanlarının, Erdoğan'ın intikam arzusu nedeniyle hapiste olduğunu ifade ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: "Sayın Cumhurbaşkanı çok değil iki yıl öncesi Türkiye'sini bir hatırlamalı ve bugünle kıyas etmeli. Arkasına bakmalı ve özeleştiri vermeli. Kininden öfkesinden ve Kürt düşmanlığından vazgeçmeli."

'Bi De Bunu Dinle' programına katılan Baydemir; Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemini yaşadığını söyleyerek "Kayyumlar, medyanın susturulması, mebusların mahpusa dönüştürülmesi… Faşizm adım adım örgütleniyor. Muhalif olan hiç kimseye yaşam hakkı tanınmıyor" dedi.

8 Haziran'dan bu yana yaşananların en büyük mağdurunun Kürt halkı olduğunu ifade eden Baydemir bu mağduriyetin Kürtlerle sınırlı kalmayacağını söyledi. Baydemir "Demokrasi için mücadele eden herkes bundan nasibini alacaktır. Darbe girişimi başarılı olmadı ama cuntanın yapacağı her şey yapıldı" ifadelerini kullandı.

'ALAVERE DALAVERE KÜRT MEMED NÖBETE'

Halkın iradesiyle seçilmiş insanların yerine kayyum atamanın kabul edilemez olduğunu belirten Baydemir, belediyelerin PKK'ye yardım ettiği yönündeki iddiaların manüpülasyon olduğunu söyledi. Baydemir ‘Bizim hakkımızda asılsız iddialarla algı operasyonları yapan savcı, polis ve hakimlerin hepsi bugün cezaevinde. Fakat KCK operasyonları sürecinde olduğu gibi bugün de aynı stratejiler devam ediyor. Yani bazı şeyler hiç değişmiyor. Kürtler yine mağdur yine mağdur. Alavere dalevere Kürt Memed nöbete' dedi.

Baydemir, yaşananların diğer bir boyutunun ise başkanlık sistemi arzusu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Sistem değişikliği önünde engel olarak görülen Kürtlerden intikam alınıyor. HDP eş başkanları Erdoğan'ın intikam arzusu nedeniyle hapiste. Erdoğan'ın sistem değişikliği için çatışmaya ihtiyacı var. Tek başına iktidar olmak isteyenler savaşı başlattı ve 7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadar oyları yükseltti. Bu iki tarih arasında değişen tek şey, Batı'ya cenazelerin gelmesiyle AKP'nin oylarının yükselmesi oldu."

Baydemir, tüm bu yaşanılanların 1915 dönemini hatırlattığını söyleyerek "İnşallah yanılıyorumdur ama korkarım ki, tarih tekerrür edecek ve bu topraklar 1915'i bir kez daha yaşayacak" dedi.