TBMM Başkanı Cemil Çiçek, BDP'ye iadeiziyarette bulundu. Çiçek'i BDP Genel Genel Merkezi'ne gelişinde, Selahattin Demirtaş karşıladı.

Çiçek, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve MYK Üyesi Hamit Geylani'yle görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaret yaklaşık 40 dakika sürdü. Çiçek, partiden bir açıklama yapmadan ayrılırken, Çiçek'i makam aracına kadar Demirtaş uğurladı.

Uğurlamanın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, görüşmenin iadei ziyaret çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek, Çiçek'e teşekkür ettiğini söyledi.

BU GÖRÜŞMELER ÖNCEDEN PLANLANMIŞTI

Meclis çalışmasında dair karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Demirtaş, şunları söyledi:

''Sayın Meclis Başkanı bir süredir partimize iadeiziyaret gerçekleştirmek istiyordu, biz perşembe veya cuma günü programımızın uygun olduğunu belirttiğimiz için kendileri bugünü tercih ettiler. Bunu şu açıdan söylüyorum; sanki BDP Meclise dönme kararı aldıktan sonra 'Çankaya'ya çıktı, yollar açıldı, görüşme trafiği başladı' şeklinde bir tartışma yürüyor da... Biz BDP olarak, görüşmelerin perşembe veya cuma olması yönünde rica etmiştik, kendileri de bunlara dikkat ettiler. Bugün CHP ile Meclis'te yapacağımız görüşme de bu çerçevede yine perşembe-cuma özellikle biz Meclise dönüş kararını açıkladıktan sonra yapmayı arzuladığımız görüşmelerden olduğu için bizler o günler için talepte bulunduk.''

ÖNÜMÜZDE BİR FIRSAT VAR

Yarın Meclisin açılışından sonra, 4 Ekim Salı günü ilk Genel Kurul çalışmasıyla Türkiye'nin, temel gündemine dönmüş olacağını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

''Bizler de parlamentonun, Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü konusunda rol oynayabilmesi için çaba sarf edeceğiz. Geçtiğimiz 4 yılı böyle bir pratik içerisinde geçirdik. Önümüzdeki dönemlerde de Mecliste görev yaptığımız her gün, Türkiye'de barış, demokrasi ve özgürlükler artsın diye çaba sarf edeceğiz. Böylesi bir anlayışla biz parlamento çalışmalarına başlayacağız. Umut ediyorum ki parlamentodaki bütün siyasi gruplar, Türkiye'nin birikmiş bütün sorunlarını çözebilme açısından aynı iradeyi, aynı iyi niyetli yaklaşımı gösterirler. Önümüzde bir fırsat var.''

Demirtaş, parlamentonun tek başına bütün sorunları çözemeyeceğine de işaret ederek, seçmenlerin ve STK'lerin bu sürece destek vermesini istedi. "Oy vermek yetmez herkesin daha fazla barışı ve özgürlükleri haykırması lazım" diyen Demirtaş, oy vermekle Meclis'in tek başına bütün sorunları çözecek gücü elde edemediğini ifade etti. Demirtaş, "Türkiye kamuoyundan böylesi bir dönemde barış için sesini yükseltmesini bekliyoruz" dedi.

AKP'NİN YAKLAŞIMI DOĞRU DEĞİL

Demirtaş, bir gazetecinin, ''Uzlaşma Komisyonu gündeme geldi mi?'' yönündeki sorusuna, ''Hayır. Herhalde AKP heyetinin yaptığı gezilerle gündeme geliyor. Ama o konuda şunu söylemek istiyorum; AKP'nin şu yaklaşımı doğru değildi, 'Yemin etmedikleri müddette kendileri ile anayasa konusunda görüşmeyiz.' Demek ki bunu ifade ediyorlardı, bunu ifade etmek 'demokrasiden anlamıyoruz' demektir. AKP bunu ortaya koymuştu. Çünkü, anayasa çalışmasına katılabilmek için parlamentoya girmek bile gerekmiyor'' yanıtını verdi.

Selahattin Demirtaş, AK Parti'nin anayasa görüşmeleri kapsamında bir randevu talebi olursa, bunu da değerlendireceklerini açıkladı.

YEMİN GÜL'DEN SONRA

''Yarın yemin edecek misiniz?'' şeklindeki bir soru üzerine de Demirtaş, ''Evet, Sayın Cumhurbaşkanı'nın açılış konuşmasından sonra bir yemin töreni olacak, bizler de arkadaşlarımızla yeminimizi gerçekleştireceğiz'' dedi.

''Görüşmede artan çatışmaların konuşulup konuşulmadığının'' sorulması üzerine de Demirtaş, özel konulara girilmediğini, görüşmenin nezaket ziyareti çerçevesinde geçtiğini söyledi.