HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Haziran seçimleri için iddialı konuştu. Yüzde 10 barajını rahatlıkla aşacaklarını söyleyen Önder, HDP'nin sandıkta büyük bir başarıya imza atacağını, oy oranının yüzde 10'nun çok üzerinde olacağını belirtti. Çözüm süreci sonrası mutlaka cezaevlerinde bulunanlar için genel affın gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen Önder, "Çözüm Süreci"nin gizli bir ajandası olmadığı konusunda da yemin etti.

Sırrı Süreyya Önder, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sorularını cevapladı. Meclis'te görüşmeleri devam eden İç Güvenlik Paketi'nde hükümetin, aklına gelen herşeyi torbaya koyduğunu, itiraz edince de ayağa kalktıklarını söyleyen Önder, bu tavrı "tatlı su kurnazlığı" olarak nitelendirdi.

Çözüm süreci konusunda, HDP'nin gizli bir ajansı olmadığını, açıklanmayan birkaç hususunda uzlaşma sağlanmadığı için kamuoyu ile paylaşılmadığını söyleyen Önder, HDP'nin oy oranıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.  

İşte Önder'in açımlamaları;

'BAŞKANLIK SİSTEMİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Selahattin Bey'in söylediği doğrudur bu konuda (Bu ülkede başkanlık sistemine izin vermeyeceğiz). Üniversitede senaryo dersleri veriyordum, böyle bir senaryo gelse bunu paçavraya çevirirdim. Herkes diyor ki oyları 6-7... Bunu bir gerçeklik olarak baz alıyorlar. Sonra Selahattin Bey'in aldığı oyu 8.9'luk oyu birçok unsura bağlıyorlar.

'2011'DE 42 BÖLGEDE SEÇİME GİRDİK' 

Bu önerme devam ediyor. Diyorlar ki bu oy oranı, geri gidecek yani siz barajı geçmeyi unutun. 2011 seçimlerinde 6-7'lik oy alınmış. Biz 42 bölgede bağımsız aday göstermişiz. Diğer yerlerde seçmenimiz kendisine yakın gördüğü partiye oy vermiş.Yani ülkenin diğer yarısı bize oy vermemiş bu seçimlerde. Geride kalan bu bölümde bizim yüzde 3'lük oyumuz yok mu yani!

Söylüyorum bu yüzde 8.9'luk oy, partimizin öz oyudur. Sadece göçmen işçi sayısı bölgede 3 milyondur. Bu 450 bin kişi, bizim göçmenler için kurduğumuz örgütle doğrudan ilişkilidir. Bu 450 bin kişi bölgede oy kullanmadı. Katılımın bu kadar düşük olmasının başlıca nedeni budur. 

'HDP'NİN BARAJ SORUNU YOKTUR'

Katılım arttığı zaman tek bir partiye yığılım olmaz. 450 bin mevsimlik işçimiz burada değil. Bu sadece bildiğimiz. Bizim baraj sorunumuz yok. Tabii ki bu seçim, önceden bu kadar net konuşulmaz. Bu hamaset bize dönük bir oyundur. Mantık olarak düşünün, biz barajı aştığımızda bunlara kök söktürmek varken, olmayan merhametlerine neden terkedelim.

'VALLAHİ BİLLAHİ BUNLAR TAHMİN DEĞİL'

HDP yükselen bir güç bu ülkede. Niye? Umut veriyor güven veriyor. Türkiye'de siyasetin yapamadığı, beceremediği şey bu. Gözlerin önündeyiz, temsiliyet demokratik şekilde gelişiyor. Ben iddialı olacak ama sonucun herkes için şaşırtıcı olacağını söyleyim. Ben 11-12'lerde seyretmeyeceğini, daha yükseklerde olacağını düşünüyorum. Vallahi, billahi bunu öyle tahmin olarak söylemiyorum. Sürekli yollardayım, bellerdeyim. Dün görmeyip bugün gördüğüm şey bunlar. Rakiplerimiz, perişan haldeler.

'BİZ REJİMİN SİGORTASIYIZ'

Tüm bunları yan yana koyunca, demokrat seçmen düşünüyor: İktidar olacağız diyen CHP'liye rastlamıyorum.

Biz rejimin sigortasıyız. Biz olmasaydık IŞİD, Adana'da çay içiyor olurdu. Kimse bu tehlikenin farkında değildi.

Bizim Kobani'de gösterdiğimiz özveridir. Çözüm sürecinde bölgesel bir durumda var. Onun için tüm bunlar bir araya geldiğinde büyük bir başarıya hazır olun onu diyorum.

'HÜKÜMETLE PAZIRLIK YAPMIYORUZ'

Birşeyi düzeltelerek cevap vereyim. İlk önce pazarlık yapmıyoruz hükümetle. Biz müzakere ediyoruz. Konuları derinlemesine ele almaya çalışıyoruz. Pazarlık yok demokratik müzakere yok.

Af elbette gündeme gelmeli. Ne zaman? Bir hakikatler komisyonu kurulur, herkes günahıyla yüzleşir. Bunu kendi toprağımıza uygun, kalpleri onarıcı bir helalleşme sürecini yaşarız. Onun ardından mutlaka af gelmeli. Şu anda mahkumlar açısından baktığınızda af kavramını da sıkıntılı buluyorum. Bu anlamda af değil, hak iadesini istiyoruz.

Şu anda Türkiye'deki cezaevlerinde 150 bin mahkumu var. Bu sadece politik argümanlarla da değil. Bu kadar övünüyorlar, saray yaptık diye. Keşke yapmasaydılar. Bir hakimin bir dosyayla ilgilenme süresi 10-15 dakikayı geçmiyor. Devletle sorun yaşayanların mutlaka ama mutlaka af getirilmelidir.