"Bir gün herkes gözaltına alınabilir" diyerek "Olağan Şüpheliler Eğitimi" vermeye başlayan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ankara Şubesi’nin ardından,  şimdi de İstanbul’da seminer düzenliyor. Eğitim yarın, 16 Şubat 2012, saat 18.00’de İstanbul Barosu’nda yapılacak...

 

Peki bu seminerlerde ne anlatılıyor?

 

ÇHD'den avukatlar, bu bir günlük seminer çerçevesinde, evinize polis geldiğinde, gözaltına alındığınızda, arama durumlarında neler yapılması gerektiğini anlatıyor. Eğitimde ayrıca şüpheli hakları ele alınarak, "gözaltı", "ifade tutanağı", "delil" gibi kavramların ne ifade ettiği konusunda bilgi veriliyor.

 

Avukat Evrim Deniz Karatana, bianet'e yaptığı açıklamada, neden bu işe giriştiklerini şöyle anlattı:

"Demokratik hakkını kullanan herkes, bir gün gözaltına alınma ya da tutuklanmayla karşı karşıya kalabilir. Öğrenciler, sendikacılar, gazeteci ve yazarlar, akademisyenler kısaca tüm muhalif kesimler hukuksuz ve usulsüz yargılamalara maruz kaldığı gibi hemen tamamının yakalama-gözaltı ve tutuklanma süreçleri usulsüzlükler ve hak gasplarıyla dolu."

 

"ÇHD, halkın her kesimine yönelen bu yaygın hukuksuz uygulamaların en az zararla karşılanabilmesini sağlayabilmek için isteyen tüm 'olağan şüphelilere' hukuksal yardımda bulunmayı, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle korunan tüm haklarını anlatmayı hedefliyor."

 

MEVCUT TEHLİKELER

Karatana, "Peki haklarımızı bilmiyorsak başımıza neler gelebilir?" sorusuna şu örnekleri verdi:

 

* Ev aramalarında, şüphelilerin kendilerine ait olmayan ya da daha önce hiç görmedikleri eşyalar, CD'ler veya dokümanlar "suç delili" olarak önce tutanaklara sonra iddianameye girebiliyor.

 

* Arka arkaya getirilip önlerine konulan evrakları kontrol etmeden imzalayan "şüpheliler", farkında olmadan kendileri için suç delili yaratıyor ya da "suç itirafını" imzalıyor.

 

* Gözaltındayken avukat isteyebileceğini, yakınlarına haber verebileceğini ya da gördüğü kötü muamele nedeniyle Adli Tıp'a sevkini isteyebileceğini bilmeyenler mağdur oluyor.

 

* Birçok konuda itiraz hakkı bulunan ya da imzaladıkları belgelere şerh düşerek usulsüz ya da gerçekdışı bir durumu belgeleyebilecek olan "şüpheliler", böyle bir hakları olduğunu bilmiyor.

 

* Polisin "mülakat" adını verdiği bir uygulama var. İfade almadığını söyleyip sohbet eder tarzda sorular sormaya başlıyor. O sırada söylenilen her şey kayıt altına alınıyor ve "mülakat notları" başlığı altında dosyaya delil olarak konuyor. Şüpheli ise "ifade vermediğini, ifade tutanağı imzalamadığını" düşünüyor.

 

Karatana, "Organize ve bilinçli bir şekilde yürütülen bu soruşturmalarla, hemen herkesin gözaltına alınabilir durumda olduğu bu dönemde haklarını bilmeyen yüzlerce 'kolluk ve özel yetkili mahkeme mağduru' yaratılıyor" diye konuştu. ÇHD de "muhalifseniz ve haklarınızı öğrenmek istiyorsanız bize ulaşın" diyor.

 

Bir tam gün süren "şüpheli eğitimi", yakalama anından tutuklanıp hapishaneye gönderilene dek olan işlemlerdeki hakları kapsıyor. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin görevleri, neler yapıp yapamayacakları, yapılan işlemler, Adli Tıp Kurumu'na sevk süreci de açıklanıyor.