HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Cizre'de katledilen Nihat Kazanhan'a ilişkin hazırlanan otopsi raporuna itibar etmediklerini söyledi. Raporu hazırlayan güçlerin aynı olduğunu savunan Beştaş,"O silah emniyete aittir. Burada polis aklanmaya çalışılıyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Cizre'de, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın katledilmesine ilişkin konuştu. Danış Beştaş, Kazahan’ın ölümüne ilişkin görgü tanıklarının ifadelerine göre, polislerce kullanılan bir silahtan sıkılan cisim sonucu hayatını kaybetmesi olayına ilişkin hazırlanan otopsi raporu ve kriminal raporda, cismin av tüfeği mermisi olduğu söylenerek polisin aklanmaya çalışılmasına tepki gösterdi.

Otopsi yapılmasından ancak 24 saat sonra kamuoyu ile paylaşılan otopsi raporunda net bir tespite yer verilemediğini belirten Beştaş, Kazanhan'ın vücudundan çıkarılan cismin savcı, emniyet ve uzman kişiler tarafından incelenmesine rağmen ilk gün ne olduğunun tespit edilemediğini vurguladı. Savcının, otopsiye giren avukatlara 'rapor basına yansımasın' diyerek otopsi raporu sonucunu vermediğini aktaran Beştaş, raporun kişinin ailesine ve otopsiye giren avukata verilmesinin zorunlu olduğunu, dosyada gizlilik olsa dahi bu raporun saklanamayacağını söyledi.

Bazı basın organları aracılığı ile dün gece servis edilen raporda, Nihat Kazanhan'ın başında çıkan mermi çekirdeğine ilişkin "Emniyetin edvanterinde böyle bir silah yok" ibaresine yer verilmesine yabancı olmadıkları dile getiren Danış Beştaş, 90'lı yıllarda da gerçekleştirilen infazlarda da aynı yönteme başvurulduğunu hatırlattı.

Savcılık tarafından basına servis edilen rapora itibar etmediklerini belirten Meral Danış Beştaş, şunları söyledi. "Bu mesele çok önemlidir. Kazanhan'ı kim vurdu? Rapor niye otopsi ardından verilmeyip, 24 saat sonra açıklandı? Biz bu belgeye itibar etmiyoruz. Nihat'ı katledenler ve otopsi raporunu hazırlayan kişiler, aynı güçlerdir. O silah emniyete aittir. Hükümet bunu bir an önce ortaya çıkarmalıdır."

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, olaylarda sorumluluğu bulunan Cizre Emniyet Müdürü Engin Demir'in bir an önce görevden alınması gerektiğini de söyledi. "O kadar emniyet görevlisi görevden alınırken, Hrant Dink cinayetinde adı geçen ve kendisi hakkında yurt dışı yasağı bulunan bir emniyet müdürünün Cizre'de ne işi var?" diye soran Danış Beştaş, devletin bunun cevabını vermek zorunda olduğunu söyledi.(ANF)