Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, katıldığı Avrupa Birliği (AB) ve Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye-Ermenistan sınırı konusunda açıklamalarda bulundu.

Serbest dolaşım hakkının AB’nin temel ilkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Ermenistan Dışişleri Bakanı, AB’ye üye olmak isteyen Türkiye’nin kendi komşusu olan bir ülke ile sınırını kapalı tutmasını bir “paradoks” olarak değerlendirdi.

“AB’NİN DESTEĞİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, dün Brüksel’de yapılan AB Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları toplantısına, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu ve Komşuluk Politikası üyesi Stefan Fule de katıldı.

Toplantıda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan son yıllarda kaydedilen ilerleme ve olumlu neticelere dikkat çekerek, AB ile ortaklığın geliştirilmesinden yana olduklarını belirtti.

Nalbandyan, Ermenistan’daki reform süreci, demokrasi ve bu bağlamda kapasitenin gelişmesinde AB’nin daimi desteğinin önemli bir role sahip olduğunu kaydetti.

“KAPALI TUTULAN SINIR, İSTİSMARA NEDEN OLUYOR”

Bölgesel işbirliği hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Nalbandyan, Türkiye’nin Ermenistan sınırını kapalı tutmasıyla, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesini engellediğini ve bunun aynı zamanda Ermenistan’ın AB ile olan iletişim ve ulaşım yollarını istismara açık hale getirdiğini vurguladı.

Serbest dolaşım hakkının AB’nin temel ilkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Ermenistan Dışişleri Bakanı, AB’ye üye olmak isteyen Türkiye’nin kendi komşusu olan bir ülke ile sınırını kapalı tutmasını “paradoksal bir durum” olarak nitelendirdi.

Nalbanyan ayrıca, Güney Kafkasya’daki sorunların barışçıl yolla çözülmesine ve bölgesel işbirliğine katkıda bulunmak üzere AB Özel Temsilcisi olarak Herbert Salber’in, bölgeye atanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek misyonunda başarılar diledi.