Avukat Vural Ergül'ün odatv'deki yazısında güneme getirdiği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetin Suriye politikalarında öne çıkan isimler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce inceleme başlattığı iddiasının ardından, konuyla iligili bir açıklama da MHP'den geldi.

TBMM'deki olağanüstü toplantıda konuşan MHP milletvekili Ümit Özdağ, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) IŞİD'i desteklediği iddiasıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve eski İç İşleri Bakanı Efkan Ala hakkında inceleme başlattığını söyledi.

Meclis kürsüsünde konuşan Özdağ, "Uluslararası Ceza Mahkemesi haberi biraz önce internet sitelerine düştü. Bu dava açılacağı anlamına gelmiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve yetkilileri için de böyle bir şeyi arzu etmeyiz. Ancak bunun incelemeye alınmasının dahi Türkiye için ne kadar olumsuz olduğunu sizlerin de takdir ettiğini düşünüyorum" dedi.

UCM NEDİR?

"Roma Statüsü olarak adlandırılan "Uluslararası Ceza Mahkemesi Kurucu Statüsü" düzenlemelerine göre, devletlerin sorumluları tarafından işlenebilecek soykırım, insanlığa karşı suçlar ile savaş suçlarını soruşturmak ve kovuşturmak amacıyla uluslararası toplum tarafından kurulmuş ve çalışmakta olan yargı organı Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM). Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde, devletler yargılanmıyor, mahkemede kişisel sorumluluk esası gereğince yalnızca gerçek kişiler, Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Bakanlar, asker, polis ve istihbarat yetkilileri gibi gerçek kişiler yargılanıyor.