2012 yılında radikal İslamcı faaliyetlerinden ötürü Almanya’yı terk etmek zorunda kalan, Mısır ve Libya’da bulunduktan sonra 2013 yılı Mart ayında sahte pasaportla Hatay’da yakalanan, 2014 yılında ise Türkiye'nin serbest bıraktığı ve geçtiğimiz günlerde de Almanya Başbakanı Angela Merkel'i bir video aracılığıyla tehdit eden IŞİD'li Muhammed Mahmud, Meclis'in gündeminde. HDP'nin Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, IŞİD'li Mahmud'un Türkiye tarafından salıverilmesini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na sordu.

HDP'li Uca, Dışişleri Bakanı'na, "Muhammed Mahmud'un 200 IŞİD terör örgütü üyesi ile beraber 49 Türkiyeli rehineye karşılık serbest bırakıldığı doğru mudur?" diye sordu.

Uca'nın, Diken'de Elmas Topçu imzasıyla yayınlanan habere dikkati çekerek, yanıtlaması istemiyle Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na sunduğu önergede yer alan sorular şöyle:

* Muhammed Mahmud’un Türkiye'de tutulduğu sürede Avusturya makamlarınca iadesi istenmiş midir?

* İadesi istenmişse; Türk makamlarınca neden iade edilmemiştir?

* Bugüne kadar Türkiye'den iadesi istenmiş yabancı uyruklu kaç IŞİD terör örgütü üyesi vardır?

* Muhammed Mahmud'un 200 IŞİD terör örgütü üyesi ile beraber 49 Türkiyeli rehineye karşılık serbest bırakıldığı doğru mudur?

* Muhammed Mahmud'un rehinelere karşılık serbest bırakıldığı iddiaları doğru ise, Muhammed Mahmud gibi Türkiye'de tutulmuş olan kaç IŞİD terör örgütü üyesi serbest bırakılmıştır?

* Serbest bırakılan IŞİD terör örgütü üyeleri polis ve diğer kolluk güçlerince takip edilmişler midir?

* Türkiye’de gözaltına alınıp veya tutuklanıp serbest bırakılan IŞİD terör örgütü üyeleri arasında kaç Avusturya ve Almanya vatandaşı vardı?

* Bu terör örgütü üyelerine dair bilgi Avusturya ve Alman makamlarıyla paylaşılmış mıdır?

* Bilgi paylaşımı yapılmışsa benzer durumdaki militanların iadesi söz konusu olmuş mudur?

IŞİD'Lİ MAHMUD'UN TEHDİT VİDEOSU

2012 yılında radikal İslamcı faaliyetlerinden ötürü Almanya’yı terk etmek zorunda kalan, Mısır ve Libya’da bulunduktan sonra 2013 yılı Mart ayında sahte pasaportla Hatay’da yakalanan ve 2014 yılında Türkiye'nin serbest bıraktığı IŞİD'li Muhammed Mahmud Mahmud, yayınlanan bir video aracılığıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel'i tehdit etmiş ve yaklaşık altı dakikalık propaganda ve tehdit videosunda da Müslümanları IŞİD’e katılmaya, katılamasalar da Almanya ve Avusturya’da, 'kafirleri' kendi ülkesinde öldürmeleri çağrısında bulunmuştu. 'Ebu Usame el Garip' kod adlı Mahmud, "Bunun için çok şeye ihtiyacınız yok. Al eline bıçağı, önüne gelen kafiri doğra. Onlar zaten it gibidir" demişti.

Videoda Almanya Başbakanı Angela Merkel’e de seslenen Mahmud, "Sen, köpek Merkel! Peygamberimize hakaretin intikamını senden alacağız. Afganistan’da akıttığın Müslüman kanının hesabını senden soracağız. İslam Devleti topraklarındaki Allahsızlara (Kürtler) verdiğin silah yardımının intikamını senden alacağız. Hem de bunu sizin topraklarınızda yapacağız," demişti.