İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Ankara'da greve çıkan belediye çalışanlarını tehdit eden, saldırılarda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

KESK'e bağlı sendikaların 4-5 Haziran'da greve çıktıklarını hatırlatan Tüzel, “Greve çıkan yerel yönetim emekçileri, önce fiili saldırı ile daha sonra da Belediye Başkanı Melih Gökçek’in imzasıyla yayınlanan genelge ile engellemeye çalışılmıştır. Tüm Bel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Satı Burunucu Çalı ve TİS Hukuk Sekreteri Doğan Altun’un aralarında bulunduğu Şube Yöneticileri, işyeri Temsilcileri, “Melih Gökçek’in A Takımı” denilen şirket çalışanlarının tekme-yumruk fiili saldırılarına maruz kalmaları ve polisin seyirci kalması kabul edilemez” dedi.

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, emekçilerin demokratik hakkı olan grev eylemini engellemeye yönelik anti-demokratik ve despotik saldırılar ile yetinmeyip, çalışanların iş bırakması halinde 'işten atılacakları' yönünde bir genelge yayınlamıştır” diyen Tüzel, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

-Tüm Bel Sen’in, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde bildiri dağıtımı ve servis toplantıları sırasında fiili engellemeler ve fiziki saldırıların başında bulunan; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Personel Daire Başkanı Bekir Yağcı, EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, Basın Yayın Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan, Güvenlik Şube Müdürü İsmail Muttalipoğlu, Genel Koordinatör Mustafa Yüksel ve Hizmet-İş Şube Başkanı Ömer Yılmaz hakkında ne işlem yapılmıştır?

-Kolluk güçlerinin, Tüm Bel Sen Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Ankara 1 Nolu Şube Yöneticileri ve İşyeri Temsilcilerine fiziki saldırıda bulunanları sadece izlemekle yetinmesi normal bir uygulama mıdır?

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in imzasını taşıyan, çalışanların iş bırakması halinde "işten atılacakları" yönündeki Genelge’nin geri çekilmesi yönünde bir girişimiz oldu mu? Belediye Başkanı’nın eyleme katılan ve pişmanlık getirmeyenleri devlet memuriyetinden çıkarma yetkisi var mıdır? Olmadığına göre, Belediye Başkanı kendisini nasıl hukukun ve mahkemelerin yerine koyabilmektedir?

-Hükümetinizin demokrasi anlayışında; sendikalarının çağrılarına uyan emekçilerden, pişmanlık getirmelerini istemek var mıdır?

-“Belediyenin demokratik anlayışı çerçevesinde” 5 Haziran akşamına kadar pişmanlık bildirdiği için hakkında işlem yapılmayan ve pişmanlık bildirmediği için devlet memuriyetinden çıkarılmak üzere işlem yapılan kaç Belediye Emekçisi vardır?

-Bakanlığınız Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı işyerlerinde fiziki saldırıya başvurarak sendikal çalışmaların engellenmesine yönelik fiillerde bulunanlar ve Belediye Başkanı Melik Gökçek hakkında ne tür bir işlem yapacaktır?

-Haklarında suç duyurusunda bulunulan yetkililer hakkında adli soruşturma yapılmasına izin verecek misiniz?” (ETHA)