Çin'in Şincan Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanların oruç tutmasına izin vermediği iddiasıyla başlayan "protesto"larda Çin lokantalarının basılmasından Koreli turistlerin lincine dek uzanan saldırılara ilişkin olarak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan değerlendirmelerde bulundu. Öztan, sağ siyaset karşısındaki solun yükselişine dikkati çekerek, sistemin mevcut krizini sağ güçleri ortaklaştırarak aşmaya çalıştığını belirtiyor.

BirGün'den Berkant Gültekin'e konuşan Öztan'a göre, "Doğu Türkistan bahanesiyle sokaklara çıkan, lokanta basan, şoven pankartlar asan, Korelileri Çinli diye kovalayan linç güruhu buzdağının su üstünde kalan kısmı." AKP iktidarının eskisi kadar rıza üretemediğinin ve yönetememe durumu yaşadığının altını çizen Öztan, yükselen muhalefet karşısında Türkiye sağının bu eylemlerle ‘kitlesini talimli ve diri tutmanın yöntemlerini aradığını’ da vurguluyor.

Öztan'ın değerlendirmeleri şöyle:

"SALDIRILARI ANLAMAK İÇİN 60'LI-70'Lİ YILLARA BAKILMALI"

"Bugünlerde yaşananları anlamak açısından, 60’lı ve 70’li yıllardaki gelişmelere bakılmalı. Soğuk Savaş atmosferi içinde Türkiye sağının tüm fraksiyonları yükselen sol siyasete karşı 'anti-komünizm' şemsiyesi altında gündemlerini ortaklaştırıyordu. 'Esir ve baskı gören Türkler' meselesinin o dönem de en sömürülen konulardan biriydi. Aslında kimsenin Doğu Türkistan’da ya da Sovyetler Birliği’nde yaşananlara dair somut gerçeklere dayanan bilgisi yok.

"SAĞ SİYASET YÜKSELEN SOLUN KARŞISINDA YÖNETEMEME SORUNUYLA YÜZ YÜZE"

"Doğu Türkistan bahanesiyle sokaklara çıkan, lokanta basan, şoven pankartlar asan, Korelileri Çinli diye kovalayan linç güruhu buzdağının su üstünde kalan kısmı. Halbuki tıpkı 1970’lerde olduğu gibi bugün de sağ siyaset, yükselen solun ve demokrasi güçlerinin karşısında yönetememe sorunuyla yüz yüze. Bu nedenle kitlesini talimli ve diri tutmanın yöntemlerini arıyor.”

"Doğu Türkistan protestolarına katılan sağ grupların çeşitliliği ‘yeniden ortaklaşmanın’ kanıtı. Sadece faşistler değil; Ak Gençlik, Anadolu Gençlik, İHH, Anadolu’nun birçok yerinde benzer protesto gösterileriyle kitleyi yeniden harekete geçirdi. Buradaki hedefin ülkedeki devrimci sol güçler olacağını tahmin etmek ise güç değil. AKP’nin ve MHP’nin rekabet ettiği hatta kimi zaman örtük ittifaka girdiği bu alana karşı demokrasi ve özgürlük mücadelesini diri tutmak gerekiyor.