Kobani'de aylardır süren çatışmaların ardından şehrin kontrolünün YPG’ye geçtiği haberleri sonrası yüzbinlerce kişi havai fişek ve halaylarla kutlama yaptı.

İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde bulunan Galatasaray Lisesi ve Kadıköy’de de vatandaşlar, Kobani’nin kontrolünün tamamıyla YPG güçlerine geçmesini halay çekerek kutladı.

Kobani’nin YPG’nin kontrolüne geçtiği yönünde gelen haberlerin ardından, akşam saatlerinde Hakkari’nin en işlek caddesi olan Bulvar Caddesi’nde belediye binası önünde kalabalık topladı. Yaklaşık 500 kişi Kobani lehine slogan atarak, havai fişekler ve halaylarla kutlama yaptı. Araçlarla şehir turu atan kalabalığa, vatandaşlar da evlerinin balkonları ve camlarından destek verdi.

Suriye’nin Kobani kentinde 133 gündür süren çatışmaların ardından IŞİD’in püskürtüldüğü haberleri üzerinde Diyarbakır’da kutlamalar yapıldı. DBP il binasının önünde toplanan yüzlerce kişi sloganlar atarak havai fişekler eşliğinde halay çekti.

BATMAN'DA HALAYLI KUTLAMA

Kobani’nin Kürt güçlerinin eline geçtiği haberleri üzerine Batman’da davul zurna eşliğinde halay çeken kalabalık, Öcalan lehine sloganlar attı.

Turgut Özal Bulvarı üzerindeki Atatürk parkı önünde toplanan kalabalık, Kobani’nin Kürt güçlerinin eline geçmesini davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı. Havai fişeklerin patlatıldığı kutlamalarda polis geniş güvenlik önlemi aldı. Kutlama merkezinin Hür Dava Partisi’ne yakın olması nedeniyle polis parti önünde de güvenlik önlemi aldı.

MUŞ

Muş’ta HDP ve DBP’nin çağrısıyla Belediye Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi Kobanê kent merkezinin IŞİD'den kurtarılmasını kutladı. “Bijî Berxwedana Kobanê”, “AKP-IŞİD omuz omuza YPG vuruyor iki domuza”, “Bijî Serok Apo” sloganları ve YPG, PKK şarkıları eşliğinde, yakılan ateşin etrafında halaylar çekerek kutlama yaptı.

Dondurucu soğuğa rağmen alanlarda kutlamalar devam ederken şehrin bütün mahallelerine yayılan kutlamalar devam ediyor.

VARTO

Varto'da yüzlerce yurttaş meşaleler ile ilçedeki caddelerde yürüyüş yaptı. DBP ilçe binası önünde başlayan yürüyüşte sık sık, "Biji berxwedana YPG/YPJ", "Biji berxwedana Kobané", "Biji Serok Apo", "PKK halktır halk burada" sloganları atıldı. Öğretmenler evi önünde son bulan yürüyüş ardından halk ateşler yakarak halaylar çekti. Ateşlerin yakıldığı ve halayların çekildiği kutlamalar sırasında havai fişek gösterisi de yapıldı. Kutlamalar erbane eşliğinde söylenen direniş şarkıları ile sona erdi.

SİİRT

YPG-YPJ'nin Kobani'nin özgürlüğünü kutlayan mesajları ile birlikte halk, Siirt Belediyesi önüne akın etmeye başladı.

Belediye önünde toplanan kitle, "Çerxa Şeroşe" marşı eşliğinde çetelerin kaybettiği Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sonrası geçilen kutlamalar sırasında ise havai fişekler patlatılıp, hep bir ağızdan "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî berxwedana YPG-YPJ", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Yine Kobani ve Şengal direnişlerine dair marşlar ve şarkıların seslendirildiği kutlamalarda el ele tutuşulup uzun halaylar çekildi. Belediye binası önünde yapılan kutlamaların yanı sıra kent merkezinin Conkbayır, Barış, Ulus başta olmak üzere birçok mahallesinde de kutlamalara başlandı.

ŞIRNAK

Kobani zaferi Şırnak'ta da halkı sokaklara döktü. Kent merkezinin yanı sıra Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytülşebap ilçelerinde zafer sevinciyle kendilerini evlerinden sokaklara atan yurttaşlar, kutlamalara başladı.

Kobani zaferine dair sloganların hiç dinmediği kutlamalar sırasında araçlarla konvoy oluşturulup, korna çalınarak sevinç turları atıldı. Kimi yurttaşların evlerinin ışıklarını yakıp, söndürerek dahil olduğu kutlamalar sırasında atılan havai fişekleri ile ise gökyüzü adeta aydınlatıldı.

SİLVAN

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de yüzlerce yurttaş, Kobani zaferini davul zurna eşliğinde kutladı. İlçenin bütün mahallerinden yapılan kutlamalar nedeniyle marşlar ve slogan sesleri ile atılan havai fişekler yükseldi. Kutlamalar sırasında mahalle aralarında yürüyüşler yapılmasıyla bir araya gelen kitlenin sayısı giderek arttı. Yapılan yürüyüşler sırasında evlerinin balkon ve pencerelerine çıkan kimi yurttaşlar da zafer işaretleri, sloganlar ve alkışlarla kitleye destek verdi.

ERGANİ

Ergani'deki kutlamaların adresi ise yurttaşların toplandığı DBP binası önü oldu. Kutlamalara ilçede yaşayan Kobanili aileler de yer aldı. Yurttaşlar çalınan davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerken, kafalarının üzerinde havai fişekler patlatıldı.

BİSMİL

Kobani'nin merkezinin IŞİD'den temizlenmesini kutlamak için Bismil'de sokaklara dökülen on binlerce kişi, cadde ve sokaklarını karnaval alanına dönüştürdü. Çalınan davul zurna ve şarkılar eşliğinde halaylar çeken kitle sık sık "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî serok Apo", Bijî berxwedana YPG,YPJ" sloganları attı. Binlerce insanın katıldığı kutlamalar sırasında kimi yurttaşların silahlarına sarılması engellenemeyince DBP İlçe Örgütü yöneticileri kutlamaları sonlandırmak zorunda kaldı. Fakat dağılmayan kalabalık bir gurup, buradan İstasyon Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yapılan yürüyüşün ardından kitle Batman-Diyarbakır karayoluna gelerek burada yolu trafiğe kapatarak kutlamaya devam etti. (DİHA)