CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş’un bir vatandaşa ettiği küfürle ilgili olarak, “Vali asla kendi yurttaşına, kimse kusura bakmasın ‘gavat’ diyemez. Önce kendine baksın. Bunu diyen valiyi, o koltukta biri oturtuyorsa aynı lafı milletine ediyor demektir. Ben bunu hazmedemiyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu, Yığılca Belediyesi tarafından yaptırılan Yığılca Anıt Meydanı, Yığılca Çay Bahçesi ve Yığılca Arısı’nı simgeleyen heykelin açılışını yaptı. Açılışta bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, vatandaşların hoşlanacağı bir konuşma yapmayacağını, vatandaşlarla dertleşmeye geldiğini anlatı.

Meydandaki anıtta yazan, “Türkiye, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” yazısına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, milleti millet yapan şeyin kültür ve insanlar arasındaki bağ olduğunu söyledi. 76 milyon yurttaşın Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Zaman zaman yurttaşlarımız, Cumhuriyet Halk Partisi’ni eleştiriyor. Bir siyasetçi olarak her türlü eleştiriye açık olduğumuzu bilmenizi istiyorum çünkü bir siyasetçinin görevi budur” dedi.

“BAŞBAKAN, AYNI SUÇLAMAYI KABUL EDİYOR DEMEKTİR”

CHP ile ilgili bazı konularda yapılan eleştirileri hazmedemediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bir, birlik mesajı konusunda hiç kimse Cumhuriyet Halk Partisi kadar azimli ve kararlı mesajlar vermemiştir” dedi. Birliğin simgesinin bayrak olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, “Çanakkale’ye, İzmir’e, Antep’e, Urfa’ya gidin, bütün mücadeleler bu bayrakla yapılmıştır. Ne diyor şair; ‘bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’ İşte biz buyuz” değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, aracında bayrak taşıma hakkının yalnızca Cumhurbaşkanı, büyükelçi ve valilere ait olduğunu söyleyerek, ne kendisinin ne de Başbakan’ın bayrak taşıma hakkı olmadığını aktardı. Cumhurbaşkanı, vali ve büyükelçilerin hem devleti hem de hükümeti temsil ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Valinin öyle bir görevi vardır. Vali asla kendi yurttaşına, kimse kusura bakmasın ‘gavat’ diyemez. Önce kendine baksın. Bunu diyen valiyi, o koltukta biri oturtuyorsa aynı lafı milletine ediyor demektir. Ben bunu hazmedemiyorum. Açıkça söylüyorum, kendi vatandaşına ‘gavat’ diyen bir valiyi ‘ben yedirmem diyorsa’ bir başbakan, aynı suçlamayı kabul ediyor demektir. Kimse kusura bakmasın. Benim ülkemde, bana oy versin vermesin, kimliği ne olursa olsun vatandaşa ‘gavat’ diyemez bir vali. O koltuktan gidecek O. Gitmek zorundadır” şeklinde konuştu.

“SİYASET, ZENGİNLEŞME ARACI DEĞİLDİR”

Bayrağa saygı gösterilmesi gerektiğinin ve herkesin bayrak geçişinde ayağa kalkması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Kendi bayrağı geçtiğinde oturan bakan, koltuğunda da oturmaya devam ediyorsa hükümeti sorgulayacaksınız. Halkına, vatandaşına hakaret eden bir vali, koltuğunda oturuyorsa ‘onu yedirmem’ diyorsa önce hükümeti sorgulayacaksınız. Bu millet yamyam mı ki sen ‘yedirmem’ diyorsun. Hakaret ediyorsa ertesi gün görevden alacaksın” diye konuştu.

Siyasetin halka hizmet etme sanatı olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Siyaset, zenginleşme aracı değildir. ‘Siyasete atılayım biraz cebim dolsun’ yok. Siyaset, vatandaşa hizmet etme sanatıdır. Kul hakkı yemek yoktur siyasette. Hem din iman edebiyatı yapacaksın hem de kul hakkı yiyeceksin. Dünyanın en zengin başbakanlarından birisi. Emekli aylığıyla geçinemediği için şirket kurduğunu söylüyor. İçinde çok sayıda emekli var. Sevgili Başbakan, emekli aylığıyla geçinemediğini söylüyorsun, benden kat kat fazla aylık alıyorsun, bindiğin arabaya para vermezsin, uçağa para vermezsin, ‘geçinemem’ diyorsun ‘pekiyi ben nasıl geçineyim’ diye bir sorun. Bütün emeklilere söylüyorum, elinizi vicdanınıza koyup sandığa gideceksiniz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin “raydan çıktığını” savunan Kılıçdaroğlu, vatandaşlarla beraber Türkiye’yi yeniden rayına oturtacaklarını söyledi.

“CEBİNİ DÜŞÜNECEĞİNE GENÇLERİ DÜŞÜN”

Kız ve erkek öğrencilerin aynı evde kalmasıyla ilgili tartışmalara da değine Kılıçdaroğlu, herkesin kimliğine saygılı olduklarını söyleyerek, “Herkesin kimliği kendi şerefidir. Herkesin, başımızın üstünde yeri vardır, o kadar. İnsanı seviyorsanız, onun kimliğine saygı duyacaksınız” dedi.

Devletin üniversite öğrencileri için yurt yapması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Hem yurt yapmıyorsun hem de gençleri suçluyorsun. Yurt sorununu çözmek çok mu zor. Alt tarafı bir bina dikeceksin. Bu kadar basit. Niye yapmıyorsun, elinden tutan mı var, para mı yok? Her şey var. Cebini düşüneceğine gençleri düşün. Sen yurt yaptın da gençler mi oraya yerleşmedi? Anaların babaların gözünde o çocukları suçluyorsun. Hep beraber düşüneceğiz. Çocuklarımızı düşüneceğiz. Bu ülke zengin bir ülke. Bu ülkenin talihsizliği, cebini düşünenlerin daha çok iktidara gelmesidir. Vatandaşı düşünenleri, iktidara getirme zamanı geldi. Önce halkı zenginleştireceğiz. Halkın, cebinin para görmesi lazım. Siyaset budur. Bu anlayışla yola çıktık” açıklamasını yaptı.

Valilik tabelalarından T.C ibaresinin çıkarılmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, “Neden böyle yaptıklarını sorduk. ‘Tabelada yer yok’ diyorlar, senin kafanda yer yok arkadaş bırak tabelayı. Bu ülkenin adı, Türkiye Cumhuriyeti değil mi? Milliyetçilik, vatanı sevmek demektir. ‘Ben her türlü milliyetçiliği ayağımın altına alırım’ diyen bir başbakandan bu ülkeye fayda gelmez” dedi. (Gazeteport)