CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li bazı kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na başörtüsü ile gelmesi ve CHP'nin bu konudaki tavrına ilişkin, "CHP, kendisine yakışan tavırla Parlamento'da yerini aldı, konuşmalarını yaptı. Şu gerçek ortaya çıktı; biz CHP olarak kadının bedeni, giysisi üzerinden siyaset yapmayı doğru bulmuyoruz" dedi.

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı.

CHP'nin geçen hafta parlamentoda tarih yazdığını iddia eden Kılıçdaroğlu, bazı AKP'li kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na başörtüsü ile gelmesine değindi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"AKP'liler, onların medyaları, kalemşörleri hazırlanmış kıta kıta bekliyorlar. CHP'ye saldıracaklar, püskürtecekler, ezecekler. Bütün bunların hazırlıklarını yapmışlar. CHP, kendisine yakışan tavırla Parlamento'da yerini aldı, konuşmalarını yaptı. Şu gerçek ortaya çıktı; biz CHP olarak kadının bedeni, giysisi üzerinden siyaset yapmayı doğru bulmuyoruz. Düne kadar hem kadının bedeni üzerinden hem giyimi üzerinden siyaset yaptılar. Utanmadan dönüp, CHP'yi suçladırlar. Biz kadın erkek eşitliğine inanan, kadına seçme, seçilme hakkını getiren bir partiyiz. Kadının siyasette, toplumsal yaşamda daha fazla rol almasını isteyen partiyiz. Bunun için mücadele ettik. Biz çok önemli bir gerçeği Türkiye'nin gündeminden sildik, aldık. Artık hiç kimse türban üzerinden mağduriyet edebiyatı yapamayacak. Hazırlıkları ona göre yapmış, saldırılarını da ona göre hazırlamışlardı. Tam bir bozguna uğradılar."

İNCE VE PAVEY'E TEŞEKKÜR

Genel Kurul'da CHP adına konuşma yapan Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey'e teşekkür eden Kılıçdaroğlu, özellikle Pavey'in konuşmasının büyük etki yarattığını, ancak alkışlamaları gerekenlerin saldırıya geçtiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bunu beklemiyorlardı, ezberleri bozuldu" ifadelerini kullandı.

AKP iktidarının kadına özgürlük getirdiğini iddia ettiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, sadece İstanbul'da onbinlerce başörtülü kadının sosyal haklardan yoksun şekilde çalıştığını bildirdi. AKP üyelerinin bu soruna değinmediğini savunan Kılıçdaroğlu, onların sorunlarını da CHP'nin dile getirdiğini bildirdi.

"KADINI VİTRİN OLARAK KULLANDILAR"

AKP'nin kadınları asıl amaçlarına ulaşmak için vitrinde kullandığını, samimi olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, kafalarının ardında gizli gündemleri olduğunu, adım adım hayata geçirilen uygulamaların bu gerçeği gözler önüne serdiğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2013 yılı Cinsiyet Ayrımcılığı Raporuna göre kadın-erkek eşitliği açısından Türkiye'nin 136 ülke arasında 120. sırada olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, AKP'nin getirdikleri uygulamalarla kadınların istihdama katılımını da engellediğini savundu.

"SİVİL DİKTA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Türkiye'nin demokrasi açığının gün geçtikçe arttığını, mücadele edilerek elde edilen kazanımların parça parça vatandaşın elinden alındığını ifade eden Kılıçdaroğlu, akademisyenlerin, öğrencilerin, gazetecilerin, askerlerin, aydınların hapishanelere atıldığını söyledi.

Hükümetin açılım çerçevesinde halka yeni ve modern hapishaneler vaad ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Dikta rejimini bundan daha güzel anlatan bir söylem olamaz. Bir sivil dikta ile karşı karşıyayız. Biz sıradan bir demokratik ortam içinde iktidardaki bir partiye karşı mücadele vermiyoruz. Bizim mücadelemiz AKP devletine karşı. Çok partili rejimden tek partili devlete doğru gidiyoruz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bazı çevrelerin kendisini "diktatör" ifadesini kullandığı için eleştirdiğini ifade ederek, "Hangi demokraside başbakan bir ile gidecek, 'olabilir ya şu kişiler protesto edebilir' diye onları önceden toplayıp hapse atıyorsunuz. Kenan Evren bile bunu yapmadı. Bunu yapan adama ben diktatör demezsem doğruyu söylememiş olurum" değerlendirmesinde bulundu.