CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu IŞİD’in Kilis saldırılarına ilişkin, “IŞİD'e ses çıkarmamalarının nedeni onlara silah göndermeleri. Tükmenlere gönderdiği silahlar vardı, vallahi de billahi de o silahlar Türkmenlere gitmedi” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşuyor.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

 "Roket düştü, top düştü diyorlar. Sanki tesadüfen düşmüş. Adam gözeterek atıyor. AKP’nin bakanı yakınına düşünce kaçtı geldi Ankara’ya... Kilisli ne yapsın?

Kilis'te ölen vatandaşımızın sayısı 17, yaralananlar 60. Halk her bomba veya roket atıldığında isyan etmek istiyor. İnterneti kısıyorlar 90 bin Kilisli vatandaşımız var, 150 bin Suriyeli var. Gerçekte kaç Suriyeli var, kimse bilmiyor. Düşünün bir şehri, yabancılar Türk vatandaşlarından çoksa kültürel yozlaşma olabilir. Devlet yerinde duruyor da, nerede bu hükümet diye soracaksın. İstihbarat örgütleri cirit atıyor.

‘ORTADOĞUNUN OYUNCAĞI HALİNE GELDİK’

“Emevi Camisi’nde namaz kılacağız” diyorlardı. Buyur, git kıl. Ne oldu, Süleyman Şah Türbesi’ni kaçırdılar. 3 saatte Şam’a gideceklerdi. 2 milyon 700 bin Suriyeli Türkiye’de. Bunun sorumlusu kim Kilisli kardeşim? Ne diyorlardı; “Kimse Türkiye’nin sabrını test etmesin.” Bunların sesi çıkıyor mu?

Karşılarında IŞİD var. Devlet, hükümetler niye vardır. Vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamak için vardır. Yapamıyorsan gideceksin. Ortadoğu’nun oyuncağı haline geldik. Şimdi korkudan bu lafı da edemiyorlar.

Roket düştü, top düştü diyorlar. Sanki tesadüfen düşmüş. Adam gözeterek atıyor. AKP’nin bakanı yakınına düşünce kaçtı geldi Ankara’ya... Kilisli ne yapsın?

Daha vahim olan şu, İbrahim Kalın... diyor ki; “Bilinçli mi atılıyor, bilinçsiz mi atılıyor, istihbarat yok.” Ya zaten Türkiye’de istihbarat yok. Git yabancı kurumlara san bilgi versinler. İstihbarat olsaydı, Ankara’nın, İstanbul’un göbeğinde bomba patlamazdı. Suriye’de kaotik bir savaş var deniyor. İyi de bunun sorumlusu kim? Baş sorumlusu sizsiniz.

İktidarımız döneminde biz bütün ülkelerle dost ve kardeş keşke olacağız. IŞİD'e ses çıkarmamalarının nedeni onlara silah göndermeleri. Tükmenlere gönderdiği silahlar vardı, vallahi de billahi de o silahlar Türkmenlere gitmedi.

Yaşanan sorun, sadece Kilisililere zarar vermiyor, bütün Türkiye'ye zarar veriyor. Adana'da eylemler oldu. Patates üreticileri sokağa döküldü, 'para etmiyor' diyor. Sen yine üret, yine ek ama sakın AKP denen partiye bir daha oy verme. Rusya'ya marul göndermişler, Rusya geri göndermiş. Patlıcanı geri göndermişler.

KİMSEYE KABADAYILIK TASLAMA’

Bütün dünyayı kendimize düşman ettik. Bütün dünya yöneticilerimizle dalga geçiyor, alay ediyor. Dış politika milli olmalıdır. Eğer bir dış politika iktidardaki partinin çıkarlarına hizmet ediyorsa, onun karşısında durmalıyız. Bir Başbakan Gazze'ye gideceğim diyor da gidemiyorsa kimseye kabadayılık satmasın.

Emin olun bunların yatacak yeri yok, yalan üzerine politika oluşturuyorlar. Karaman'daki evlatlarımızın ahını aldılar, kimsenin yanına bırakmayacağız. Alalacele mahkemeyi topladılar ve dosyayı kapattılar. Bu dosyayı kapatamayacağız. Şimdi diyorlar ki Ensar'ın ne kabahati var, sen kaçak yurt açtın. O kaçak yurtlara çocuklarımızı yerleştirdiler. O çocukların namusunu, şerefini koruyamadılar. Nerede bu çocukların hakkını savunan devlet, nerede hükümet, nerede adalet?

Bütün annelere sesleniyorum, size sözüm var. Bütün evlatlarınızı koruyacağım. Siz CHP iktidarında öğrenci yurdu sorununu çözeceğimize söz veriyorum. Vatandaşın verdiği vergiyi bu çocukların sorununu çözmek için kullanmayacaksan ne için kullanacaksın?

ERGENEKON DAVASI

Ergenekon Davası sonuçlandı, tam bir çöküştü. 'Masum insanların evlerini basıyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz' dedik. 'Darbecisiniz' dediler. Yıllarca bu ülkeye hizmet eden subaylar, aydınlar, yazarlar hapislere tıkıldı. Adalet aradılar. Adalete olan inançları sarsıldı.

Ergenekon sürecinde 100 bin telefon izlemeye alındı. 60 bin telefon dinlendi. 3 bin kişi hakkında tahkikat yapıldı. Ergenekon dosyası 64 milyon sayfayı aştı. 7 kişi ifade vermeden hayatını kaybetti. 7 kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetti. 'Türkiye bağırsaklarını temizliyor, darbeciler yargılanacak' dediler.

Türkan Saylan gibi bir kadının evini bastılar. Onu Nazi olarak suçladılar. Cüzzamı bitiren bir kadını. Evini bastılar onu da darbeci olarak suçladılar.

İlker Başbuğ'u terör örgütü üyesi ve yöneticisi olarak suçladılar. Kasası var dediği kişinin Bağ-Kur'a 35 bin lira borcu vardı. Ailesi para bulamadı cenazesi için.

83 yaşındaki İlhan Selçuk'un evi basıldı.

TRT'den önceden haber yaptılar. Fatih Hilmioğlu hapisteyken çocuğu öldü, evinde ağlamasına izin vermediler. Mehmet Haberal 4 yıl 4 ay hapis yattı.

Mustafa Balbay 4 yıl 9 ay hapiste kaldı.

Milletvekili seçildiler, 'Siz Ergenekoncusunuz' dediler. Antika tüfeği suikast silahı olarak dosyaya eklediler. Dolandırıcılıktan mahkum olan bir kişinin tanık olarak ifadesini aldılar.

Ahmet Şık'ı basılmayan kitaptan hapse attılar. Bir Silivri edebiyatı oluştu.

Önümüzdeki günde belki bu edebiyatın başka versiyonları da çıkacaktır. Bu olay AKP'nin Türkiye'ye yaptığı kumpas olayıdır.

Başbakan kendi aracını savcıya tahsis etti. 'Ben bu davaların savcısıyım' dedi, şimdi niye konuşmuyorsun? 'Siz ne istediniz de vermedik' dedi.

Savcıları, hakimleri, subayları, aydınlarını verdiniz. Sen bizim bilmediğimizin dışında neleri verdin, diktatör bozuntusu?

Bunların insanlığı da yok, bunların ahlakı da yok.

Siz devleti yönetiyorsunuz çocuk musunuz dedim. Bunların yatacak yeri yok.

Kim çıkıp da söyleyebilir parlamento artık bekleme odasındadır diye.

Meclis Başkanına soruyorum Ergenekon'u yapan kim? Medya özgürlüğünü yok eden kimdi? Yargıyı bir sopa olarak kullanan onlar değil mi? Başkanlık sistemini nasıl getireceğiz onun peşinde.

LAİKLİK

Sayın Meclis Başkanı şunu bilin ki CHP parlamentoda olduğu sürece bu sistem Türkiye'ye asla gelemez.

 Laiklik bütün inançların güvencesidir, laiklik din ve vicdan özgürlüğü demektir.

Devlet iki konuda kör olmak zorundadır bir kimlik iki etnik köken. Devlet sen şu inançtansın sana hizmet vereceğim, sen şu inançtansın hizmet veremem diyemez. Hiç kimse inancından dolayı ötekileştirilemez.

 Sayın Meclis Başkanına sormak isterim Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor hala mı ders almadınız?

Laiklik eşitliğin de güvencesidir. İşin özeti laiklik insan olmaktır, insana saygı duymaktır.