İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde açıklama yapan İHD, TİHV 2013 yılında 5 bin 848 kişinin polis şiddetine maruz kaldığı belirtildi.

26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İHD İstanbul Şubesi’nde ortak basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya TİHV Genel Başkanı, Adli Tıp Uzmanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Abdülbaki Boğa, İHD İstanbul Şubesi yönetiminden Kıvanç Sert ve TİHV’den Hürriyet Şener katıldı.

“İşkence görenlerle dayanışma günü” dolayısıyla yapılan toplantıda TİHV adına konuşan Şebnem Korur Fincancı, yürütülen mücadelelerin bir sonucu olarak Türkiye’de falaka, elektrik gibi eski yöntemlerle işkence yapılmadığını ancak işkencenin sokaklara taşındığını belirtti.

Gezi direnişi başta olmak üzere birçok gösteriye yapılan müdahaleler nedeniyle 15 kişinin gözünü kaybettiğini belirten Fincancı, “Bize gelen başvurularda gördüklerimize mi inanacağız, siyasi idarenin açıklamalarına mı inanacağız” dedi.

“Elimizde deliller var, gözlerden plastik mermi parçaları çıkarıyoruz” diyen Şebnem Korur Fincancı, “İşkencenin cezasız kaldığı bir ülkede yaşıyoruz.” dedi.

2000 yılında açılan F Tipleri’nin etkilerini tahliye olanlar üzerinde daha net olarak gördüklerini söyleyen Şebnem Korur Fincancı, “İnsanlar görme ve işitme duyularını kaybediyor. F tiplerindeki izolasyon ve tecrit nedeniyle uyarı eksikliği sorunları yaşanıyor. İnsanlar her geçen gün organlarının işlevlerini yitirdiğine tanık oluyor. Bundan daha büyük işkence var mıdır?” diye sordu.

2013 yılında TİHV’e 869 kişinin başvuru yaptığını, 2014′ün ilk yarısında sayının 384′e ulaştığını söyleyen Fincancı, işkence görenlere ve onlara destek hizmet verenlerle dayanışma çağrısı yaptı.

“İŞKENCE ARTIK SOKAKLARA TAŞMIŞTIR”

İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa da işkencenin sona ermediğini, değiştirilen enstrümanlarla kapsama alanının genişletildiğini belirterek “İşkence artık sokaklara taşmıştır. Sadece Gezi sürecinde 5000′den fazla insan işkenceye maruz kalmıştır.”

Konuşmaların ardından TİHV ve İHD tarafından hazırlanan ortak rapor sunuldu.

Rapordan rakamlar şöyle:

- 2013 yılında TİHV Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerine işkence gördüğü gerekçesiyle 869 kişi başvuru yaparken bunlardan 537′si aynı yıl içinde işkence gördüğünü belirtmiştir.

- 2014 yılının ilk beş ayında ise 384 kişi işkence gördüğü gerekçesiyle başvuru yaparken, bunlardan 143′ü 2014 yılı içinde işkence gördüğünü belirtmiştir.

- 2014 yılının ilk 5 ayında gözaltında 3 şüpheli ölüm gerçekleşmiştir.

- TİHV ve İHD Dokümantasyon Merkezlerinin verilerine göre, 2013 yılında gözaltında, cezaevlerinde veya toplantı ve gösteri özgürlüğünün kullanımı esnasında kolluk kuvvetlerinin şiddetine maruz kalan kişi sayısı 5848′dir.

- 2014 yılının ilk 5 ayı itibariyle bu sayı 1120′dir.

- Asker Hakları web sitesinin 2012-2013 dönemi raporuna göre söz konusu dönemde siteye şikâyette bulunan toplam 653 kişinin yarısı (yaklaşık 326 kişi) dayak, hakaret ve tehdit içerikli işkence ve kötü muamele kapsamında şikâyette bulunmuştur.

MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 26 Haziran 1987 yılında “İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme”yi kabul etmiş ve 1997 yılında da 26 Haziran’ı “İşkence görenlerle dayanışma günü” ilan etmişti.

(imctv)