HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Lice’de 34 köylünün yakılmaya kalkışılması ile gündeme gelen ‘sadat’ hakkında TBMM’ye soru önergesi sundu.

Encü’nün hazırladığı önergede şu ifadelere yer verildi:

“Lice’nin Mehle mezrasında gerçekleştirilen operasyonlar sırasında gözaltına alınan 34 köylünün ifadeleri ile gündeme gelen ve basına da yansıyan haberler sebebiyle Kürt illerinde 90larda etkin olan gayrı resmi oluşumlar tekrar gündem olmuştur.

Gözaltına alınan 34 kişi ifadelerinde operasyona katılan askerler arasında sakallı, kollarında Arapça yazılar olan kişiler bulunduğunu, bu kişilerin askerlerden benzin isteyerek kendilerini yakmak istediklerini ancak olay yerinde bulunan bir subayın bunu engellediğini belirtmişlerdir.

Köylülerin iddialarına göre bölgede adı SADAT olarak bilinen bir örgütün var olduğu ve bu kişilerin de SADAT üyesi olduğu düşünülmektedir.”

Yaşanan bu hadise, 2012 yılında kurulan ve kendisini “Türkiye’de uluslararası savunma alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren ilk ve tek şirket” olarak tanımlayan SADAT A.Ş. ile ilişkilendirilmesine sebep olmuştur.

2000 yılında irticai faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle TSK’dan atılan ve çıkarılan askerler tarafından kurulduğu iddia edilen bu şirket kendi internet sitesinde kuruluş misyonunu şu sözlerle ifade etmektedir: “İhtiyaç duyulan alanlarda hizmet vermek, haçlı zihniyetindeki sömürgeci ülkelere muhtaç olunmasını engellemek, İslam ülkeleri arasında savunma sanayii ve savunma işbirliğini ortamı oluşmasına yardımcı olmak”.

Şirketin amaçlarından birinin TSK’nin yetişemediği İslam ülkelerini yabancı güvenlik şirketlerinin tasallutundan kurtarmak olduğu bizzat kendilerince açıklanmıştır. Şirket yine kendi internet sitesinde verdiği hizmetleri danışmalık, eğitim ve donatım başlıkları altında sıralamıştır.

Şirket danışmanlık hizmeti olarak “Hizmet verilen ülkelere yönelik askeri tehdit değerlendirmesi yapmak, bu değerlendirmeye göre ülkenin münferit veya dost ülkeleriyle ortak savunma imkânlarını tespit etmek, tehdide uygun olarak ülkenin silahlı kuvvetlerini organize etmek, hizmet verilen ülkelerin harbe hazırlık seviyelerini denetleyerek tespit etmek ve eksiklerini giderme yönünde çözümler üretmek” gibi hizmetler sunduklarını ifade etmektedir.

Eğitim hizmeti olarak ise nizami, gayrı nizami ve özel harekât eğitimi verdiklerini belirtmişlerdir. Özellikle gayrı nizami eğitim alanında “ Gayrı Nizami Harp Teşkilatlanması ve bu teşkilatın unsurlarının pusu, baskın, yol kapaması, tahrip, sabotaj ve kurtarma-kaçırma harekâtları ile bu harekâtlara karşı koyma faaliyetlerinin eğitimini verir.” ifadesi ile yürütülen faaliyetler açıklanmıştır.

Donatım hizmeti olarak ise “Hizmet verilen ülkelerin Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyacağı her türlü harp silah, araç gereç, yedek parça, patlayıcı madde ve malzemenin tedarikinde aracılık yapar.” ifadesine şirketin kendi internet sitesinde yer verilmiştir.

SADAT A.Ş.’nin bizzat kendi tanımlamaları onu alışveriş merkezlerine, banklara, çeşitli kamu kurumlarına güvenlik personeli yetiştiren herhangi bir güvenlik şirketinden ayırmaktadır.

Lice’de yaşanan olaylar ve bir yıldır süren çatışmalı ortamda ortaya çıkan tanıklıklar söz konusu şirketin yurt içinde ya da yurt dışında yürüttüğü faaliyetler sonucu ortaya çıkan bazı illegal örgütlenmelerin Kürt illerinde eylemlerde bulunduğu kaygısı yaratmıştır.

Bu kaygının giderilmesi hükümetin en öncelikli ve önemli görevi olmalıdır. Aksi takdirde bir yandan “paralel” örgütlere karşı mücadele ettiğini iddia eden hükümet öte yandan yine “paralel” bir ordunun oluşmasına göz yummuş olacaktır.

Bu bağlamda;

1- SADAT A.Ş.’nin yurtiçinde yürüttüğü faaliyetler nelerdir? Yurtiçinde kurum veya kuruluşlara eğitim, danışmanlık veya donatım hizmeti vermiş midir? Vermiş ise bu kurum ve kuruluşlar hangileridir? Şirketin eğitim kampları nerededir?

2- SADAT A.Ş.’den yurt içinde eğitim almış kaç kişi vardır? Bu kişiler hangi kurum veya kuruluşlarda ve hangi bölgelerde çalışmaktadır?

3- Bu şirketten eğitim alan kişilerin Kürt illerinde kontrgerilla faaliyetleri yürüttüklerine dair elinizde herhangi bilgi, belge, kayıt veya şikayet mevcut mudur?

4- SADAT A.Ş.’den eğitim, danışma ve donatım hizmeti alan ülkeler hangileridir? Bu ülkelerde eğitim verilen kişi sayısı kaçtır? Eğitim alan personelin nerelerde görevlendirildiği bilgisi sizde mevcut mudur?

5- SADAT A.Ş. kurulduğu günden bu yana denetime tabi tutulmuş mudur? Denetim yapılmış ise hangi kurum ve kişiler tarafından hangi tarihlerde yapılmıştır? Denetimlerin neticesi nedir?

6- Kurum yöneticisi Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi 2012 yılında verdiği bir röportajda Suriye muhalefetinden kendilerine silah temini için başvurulduğunu belirtmiştir. Şirket aracılığıyla Suriyeli muhaliflere silah temin edildiği bilgisi sizde mevcut mudur? Mevcut ise temin edilen silahların türleri nelerdir? Hangi zamanlarda temin edilmiştir? Muhaliflere hangi yollarla ulaştırılmıştır?

7- Şirket mensuplarının özellikle irticai faaliyetleri sebebiyle TSK’dan ihraç edilen kişiler oldukları doğru mudur?

8- Bizzat şirket tarafından TSK’nin yetişemediği alanlarda faaliyet yürütmeyi amaçladıklarının açıklanması “paralel” bir TSK düşüncesiyle hareket ettiklerinin yansıması değil midir?

9- Ülkemizde hala açıklığa kavuşmamış birçok faili meçhul cinayet ve olayın müsebbibi olarak görülen kontrgerilla örgütlenmelerin bir benzeri olarak faaliyet yürüten SADAT A.Ş. ve benzeri kuruluşlar konusunda aldığınız önlemler nelerdir? Yürüttüğü “paralel” faaliyetlerden dolayı şirkete kayyum atanması gündeminizde midir?

10- Demokratikleşme adına, insan haklarının ve adaletin ülkemizde vücut bulması adına bu tür kontrgerilla faaliyetleri önleme konusunda şimdiye kadar gerçekleştirdiğiniz faaliyetler nelerdir? Bundan sonra ne olacaktır?”

(Kaynak: JİYAN)