HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, terörle mücadele etmek isteyenlerin önce MHP’nin tarihine bakması gerektiğini söyledi. 80 vekille dokunulmazlıklarının kaldırılması için başvuracaklarına dikkat çeken Fırat, “Söz konusu terörse önce Devlet Bahçeli’nin geçmişini incelemeleri lazım. Hatta Kahramanmaraş ve Çorum katliamından başlasınlar incelemeye” dedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP hakkında Anayasa’nın 68 ve 69.maddelerinde belirtilen, “Hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez” hükmü uyarınca resen inceleme başlatmasını değerlendiren Dengir Mir Mehmet Fırat şunları söyledi:

“Suçu olan onlar, bizim bir korkumuz, bir problemimiz yok. Biz 80 vekil başvuruda bulunacağız ama sonra ne olacak? Mühim olan diğer vekiller. Pisliğe bulaşmış olanlar? Bizim bedelini ödeyeceğimiz bir durum söz konusuysa öderiz ancak terörle bir ilişkimiz yok. Barışı savunduk, barışı savunacağız. Terörle ilişkisi olanları tüm dünya biliyor. Türkiye’nin tarihi temiz bir tarih değil, katliamlarla, darbelerle dolu bir tarih”

MARAŞ VE ÇORUM KATLİAMLARINI İNCELESİNLER

MHP’nin partilerine yönelik sert sözlerine ve suçlamalarına dikkat çeken Fırat ‘Üzücü olan nokta, Cumhuriyet Başsavcısının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin söylemleri üzerine böyle bir soruşturma başlatmış olması. Bahçeli temiz midir? Hakikaten terörle bir ilişki aranıyorsa, önce Bahçeli’nin geçmişinin incelenmesi lazım. Hatta Kahramanmaraş ve Çorum katliamlarından başlasınlar incelemeye. Örnek veriyorum çünkü incelenmesi gereken çok olay var. Terörle ilişkisi olan bir parti varsa önce MHP’dir, HDP değil’ dedi.

2002’DE MHP’Yİ BİR DİKTATÖR DEĞİL HALK KAPATTI

HDP’ye yönelik kapatma girişiminin doğru olmadığını vurgulayan Fırat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Partilerin kapatılması doğru değil, dönüp geriye bakarsanız darbeler döneminde de birçok siyasi parti kapatıldı, o partiler hala hayatta. Bir de seçmenin bir partiyi kapatması olayı var. Mesela 2002 seçimlerinde MHP’yi bir diktatör değil halk kapattı, sandığa gömdüler. Hatırladığım kadarıyla Devlet Bahçeli de istifa etmişti. Sonra ne olduysa, yoğun istek üzerine diyelim, geri döndü. Onun için çok fazla konuşmasın…

BAŞKANLIK HAYALLERİNİ YIKTIK DİYE

HDP’nin kapatılması girişimlerinin 1994 yılında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına benzediğine vurgu yapan Fırat ‘Ben o  dönem gibi olacağını zannetmiyorum, bugün Türk-Kürt, her kesimin desteklediği bir siyasi parti ve onun anlayışı var. Bütün dünyanın gözü de Türkiye’nin üstünde. Sayın Cumhurbaşkanı’nı çok iyi tanırım, gözü karadır. Yapacağı hareketlerde sınır tanımaz. 7 Haziran’da kendisinin başkanlık hayallerini ortadan kaldıran HDP’ye ve onu seçenlere çok kızgın olduğunu biliyorum. Ama dünyanın, özellikte yabancı basının gözü üstlerinde… Bakın daha dün IŞİD’le petrol alışverişi ortaya çıktı. O alışverişte kimler vardır? Büyük korku yarattı bu haberler” diye konuştu.

(Kaynak: Miray Tamer / TARAF)