Soner Aydın/ Demokrat Haber 

Mersin'in tek kadın vekili HDP Mersin Milletvekili Çilem Öz, "Seçim süresi boyunca karşımızda adeta bir Yezid vardı ve bizde Yezid anlayışına karşı Hz. Hüseyin duruşu sergiledik. AKP zihniyeti IŞİD zihniyetidir. Bu zihniyetle ancak mücadele edebiliriz" dedi.

Mersin'in tek kadın vekili olarak Meclise gidecek olan HDP''li Çilem Öz seçim sürecini, gündemde yer alan koalisyon ve erkek seçim tartışmalarını değerlendirdi. Seçim kampanyası öncesi çok büyük bir umutla yola çıktıklarını anlatan Öz, "Türkiye'de bir çok şeyi değiştirme umudu ile yola çıktık. Ufak tefek saldırlar oldu ancak il binamıza yönelik bombalı saldırıya kadar karşımızdakini yeterince anlamadığımızı fark ettik" diye konuştu.

‘SARSILDIK ANCAK ÇALIŞMAYI BIRAKMADIK’

HDP'ye yönelik her türlü saldırıya rağmen var olan umudun ağırlığını omuzlarında hissettiklerini dile getiren Öz, Bu umudu bir kenara bırakıp böyle bir şeyle uğraşmaktan ziyade bunu görmezden gelip yolumuza devam etmemiz gerektiği inancındaydık. İl binamıza yönelik saldırı bizi çok sarsmıştı ancak bu sarsıntıyı dışarıya yansıtmadan, moralleri bozmadan, bu umudu büyüterek hemen bombadan sonra çalışmaya başlayarak böyle bir yol tercih ettik. Kaygılıydık yani bomba patlatan kim bilir neler yapabilir diye. Bu kaygı büyüdü geldi Bingöl'de bir arkadaşımız IŞİD varı katledildi. Çünkü bu topraklarda daha önce böyle bir şeyle karşılaşmamıştık. Sonra Erzurum'da Sivas katliamının benzeri yaşandı. İnsanlar yakılmaya çalışıldı. Tabi Diyarbakır en son olaydı" ifadelerini kullandı.

‘HZ. HÜSEYİN DURUŞU SERGİLEDİK’

Milletvekili seçilmesine rağmen buruk bir sevinç yaşadığını dile getiren Öz, "Bugün çok mutluyum ama oranın yarası hala içimizde. Bundan sonra yıllar boyu o acıyla yaşayacak insanlar var. Şimdi düşünüyorum neden bir bacağım yok; bir siyasi partinin mitingine gittiğim için. Hepsi bu kadar. Bu kadar acı. Fakat bir umut var. Bu umudu taşımak gerekiyor. Hep şunu söyledim bugünde bitirdik Mersinde kimseye bir şey olmadı. Yarında inşallah bir şey olmaz. Bu şekilde geldik son güne kadar. Pazar günü yine kaygıların zirve yaptığı gündü. Neyse ki ufak tefek olayların dışında bir şey olmadı. Bugün çok güzel bir gün. Bu ülkede yıllardır bizce insanların zalime karşı enerjisini, nefesini biriktirdiği bir siyasi parti artık parlamentoda. Bugünkü duruşunu aynı şekilde oraya taşıyacak. Bir Yezid vardı karşımızda ve buna karşı bence bir Hz. Hüseyin duruşu sergiledik" şeklinde konuştu.

‘KADINLARIN BANA YOLDAŞ OLMASINI İSTİYORUM’

Mersin'de Meclis'e gidecek tek kadın olduğunu hatırlatan Öz, "Bunun değeri, yükledikleri şeyler çok ama çok büyük. Bunu taşımak kolay değil. Bu yüzden Mersin'deki kadınlardan isteğim, dileğim bana yoldaş olmaları.Bunu birlikte başarabiliriz. Tek başıma başaramam. Mersin'de kadınlarla birlikte, bu şehrin kadın siyasetini yapmak istiyorum. Mersin'deki kadınların 'kadın kimliklerini' meclise taşıyıp sorunları hep bir ağızdan dile getireceğiz.Biz 40 kadın-40 erkek şeklinde olmasını bekliyorduk fakat 30 kadın 50 erkek seçildi. Ancak buna biz kadınlar biz kadınlar karar verdik. Kadın kotasının hangi illerde ne kadar olacağını biz belirledik. Ama şunu biliyoruz ki o bizim kadın vekillerimiz olmasa nerdeyse parlamentoya kadın vekil gitmeyecekti. Parlamentoda ki kadınların ortak özelliği kadın mücadelesinden geliyor olmalarıdır. Bütün kadınlar adına meclisin erk dilinden kurtulması için mücadele edeceğiz. Barışı ve demokrasiyi kadın kimliği ile birlikte getireceğiz" diye belirtti.

TÜRKİYE PARTİSİ OLMAK DEMEK SADECE OY ALMAK DEMEK DEĞİLDİR’

HDP'nin Türkiye partisi olma yolunda attığı adımlara da değinen Öz, Türkiye partisi olmanın sadece Türkiye'nin her tarafından oy almak meselesi olmadığını belirterek şunları söyledi: "Biz ne zaman ki Türkiye'nin her tarafında ki derdi konuşuyorsak o zaman Türkiye partisi olacağız. Batıdaki bir çok ilden vekil çıkartma konusuna gelince, çalışmalarımızdan ödün vermeden bu ülkenin hangi coğrafyasında ne dert varsa ona derman olmaya çalışacağız. Bizce zaten Türkiye partisi olmak budur. Bizim seçim bildirgemiz zaten bir Türkiye partisi seçim bildirgesiydi. Doğal olarak karşılığını buldu. Biz bu çizgide devam edeceğiz."

'KOALİSYON DEĞİL, AKP'YE KARŞI MÜCADELE EDERİZ'

Seçimden sonra AKP'nin tek başında hükümeti kurmak için yeterli vekil sayısını elde edememesinden kaynaklı dile getirilen koalisyon ve erken tartışmalarını da değerlendiren Öz, şunları söyledi: "Şunu en baştan beri söyledik. Bu süreçte bize yönelik yapılan saldırılar tamda IŞİD varı saldırılar idi. Biz şunu çok kez söyledik. AKP zihniyeti IŞİD zihniyetidir. Bu zihniyetle ancak mücadele edebiliriz. Bu zihniyetle yapılacak hiçbir ortak iş kalmamıştır. Biz bu zihniyetin karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz."