HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, Mardin’in Nusaybin ilçesinde fosfor bombası kullanıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

DİHA’nın haberine göre Atalan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ilçede fosfor bombası kullanıldığı yönündeki iddiaların yanıtlanmasını istedi.

Atalan, soru önergesinin gerekçesinde, 13 Mart 2016'da sekizinci kez sokağa çıkma yasağı ilan ilçede özel harekât birliklerinin ağır silahlar kullanması sonucu birçok ev ve iş yeri kullanılamaz hale geldiğini anımsatarak, saldırılarda kullanılan silahlar arasında uluslararası yasalarla yasaklanmış silah ve bomba türlerinin olduğu iddia edildiğini kaydetti.

Atalan, bombaların atıldığı yerde önce beyaz, sonra da siyah dumanların yükseldiği ve bombalanan yerlerde yangın çıktığını belirterek, "Basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntüler ve daha önce de yaşanan benzeri durum üzerine sınır hattında haber takibi yapan gazetecilerin ve görev yapan doktorların verdiği bilgiler de bu iddiaları kanıtlamakta" ifadelerini kullandı.

Atalan, Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:

* Söz konusu bombaların fosfor bombası olduğu doğru mudur? Basına da yansıyan görüntüleri nasıl izah ediyorsunuz?

* İlçede kullanılan bomba tipleri arasında, kimyevi maddelerin zehirleyici özelliklerinden yararlanılarak üretilen bir bomba var mıdır?

* Türkiye sınırları içerisindeki herhangi bir operasyonda kolluk kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanılmış mıdır?

* Özel harekât birliklerinin, ilçede kullandığı silah ve mühimmatın tamamı emniyet ve ya TSK envanterinde kayıtlı mıdır? Kayıt dışı silah ve mühimmat kontrolü nasıl yapılmaktadır? Kayıt dışı silah kullanan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılmış soruşturma var mıdır?

* İlçedeki sokağa çıkma yasakları süresince operasyonlar sırasında hayatını kaybeden kişilerin adli tıp raporuna göre ölüm sebebi nedir?