HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesine değindi.

Meclis'te okunan kararın Anayasa'ya, İç Tüzük'e aykırı keyfi ve siyasi bir karar olduğunu söyleyen Adıyaman, şöyle konuştu: 

“Partimizin Eş Genel Başkanı Sayın Figen Yüksekdağ’ın Yargıtayca onanmış bir kararı, Başbakanlık tezkeresiyle Meclis’e geldi ve Eş Genel Başkanımızın milletvekilliği düşürüldü. İşlenen süreç hem Anayasa’ya hem İç Tüzük’e hem hukukun evrensel kurallarına hem de iktidar partisinin sürekli altını çizmiş olduğu halk iradesine aykırıdır.” 

'TERÖR ÖRGÜTÜNE SIRTINI DAYAYAN KİM?' 

Yüksekdağ’ın bir cenaze törenine katıldığından dolayı hakkında örgüt propagandası suçu işlediği iddiasıyla bir hüküm verildiğini hatırlatan Adıyaman: “Sayın Yüksekdağ cenaze törenine katılmış, tek bir pankart taşımamış, tek bir cümle sarf etmemiş, tek bir söz söylememiş, tek bir konuşma yapmamış. Suç, cenazede aileyle birlikte bulunmak. Hadi velev ki konuşma yapılmış olsun… Kararı veren mahkemenin hâkimleri, savcısının şu anda "FETÖ" terör örgütünden dolayı tutuklu. Kararı veren ağır ceza mahkemesinin 3 hâkimi ihraç edilmiş.

Şimdi, buradan sormak lazım: Terör örgütüne sırtını dayayan, iş birliği yapan kimdir? İddia edilen, kararı veren heyet "FETÖ"  terör örgütünün üyeleriyse, ihraç edilmişse ve iddianameyi hazırlayan savcı hâlâ cezaevinde tutukluysa siz hangi karara dayanarak Meclise bu hükmü indiriyorsunuz? Biraz vicdan, biraz ahlak, biraz hukuka saygı. 
AKP, kendisine dokunulduğu zaman 'FETÖ’cü 4 bini aşkın hâkim ve savcı terör örgütü üyesi'. Mesele Halkların Demokratik Partisi'ne gelince, bizatihi kendilerinin terörist ilan ettiği hâkim veya savcıların vermiş olduğu kararlara dört elle sarılıyorlar. AKP'nin salt Meclis Başkanlığı'nın kendi elinde olmasından hareketle, tamamen siyasi mülahazalarla ve siyasi yorumla, Anayasa’yı ihlal, İç Tüzük’ü ihlal ve keyfî bir yorumdur” diye konuştu.0

'HAYIR'LAR YÜKSELDİKÇE SAĞA SOLA SALDIRIYORSUNUZ' 

Aynı gün sadece Yüksekdağ’ın vekilliği düşürülmediğini, Demirtaş’a da yine benzer şekilde ceza verildiğini vurgulayan Adıyaman şöyle konuştu: “Sayın İdris Baluken’e, yetkili ve esas mahkemesinin oy birliğiyle tahliye kararına rağmen on yedi gün sonra, açık bir şekilde siyasal iktidarın talimatıyla tutuklama kararı verildi. 

Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde mesele aslında anlaşılır. 'Hayır'lar bu ülkede dalga dalga yükseldikçe, “hayır” diyen yurttaşlarımız sizin gerçek yüzünüzü gördükçe, AKP’ye geçmişte oy veren yurttaşlarımız AKP’nin doyumsuz İktidar hırsını gördükçe telaşa kapılıyorsunuz. 16 Nisan'da kaybedeceğinizi biliyorsunuz. Şaşkına dönmüşsünüz, sağa sola herkese saldırıyorsunuz. Siz ne yaparsanız yapın bu halk size bir ders verecektir.”