Centre for Kurdish Progress tarafından Londra'da HDP Eş Başkan Yardımcısı Alp Altınörs’ün konuşmacı olarak katıldığı bir program düzenledi. Altınörs Türkiye’deki siyasi gelişmeleri ve HDP’ye yapılan baskıları değerlendirdi.

Konuşmasına 1980’lerden itibaren darbe demokrasisi ile ilerleyen süreci anlatarak başlayan Altınörs, AKP’nin bu otoriter rejimi değiştirmektense kendi yararları için kullandıklarını dile getirdi.

AKP’nin Kürt sorunu için hiçbir zaman bir çözümünün olmadığını ama bunu güç kazanmak ve iktidarlarını sürdürebilmek için kullandıklarını söyleyen Altınörs, diğer yandan, hükümetin Orta Doğu’daki Arap Baharı sürecini destekleyip bölgedeki radikal İslamcı gruplara İhvancı bir politikayla silah, eğitim ve lojistik yardım sağladığıı iddia etti.

2015 Haziran Genel Seçimlerinde HDP’nin Gezi ile başlayan süreçte sol politikalarla farklı kesimleri bir araya getirdiğini ve %13 oy ile seçim barajını aştığını anlatan Altınörs’e göre AKP ilk kez çoğunluğunu mecliste kaybetmişti bu yüzden de PKK ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasında ateşi körükleyerek bölgede operasyonları başlattı ve IŞİD yapmasına rağmen Suruç’taki saldırı bile PKK’nin üstüne atıldı.

İç savaşı körükleyen ve etnik temizliğe giden bu operasyonların bir an önce durdurulması gerektiğini belirten Altınörs Avrupa Birliği’ne de çağrı da bulundu. Altınörs eğer AB göçmen korkusunu yenemeyip Türkiye ile anlaşıp Kürtlere yapılan operasyonları gözardı ederse AB’nin sadece 2-3 milyon mülteci ile değil 15 milyon Kürt mülteci ile baş etmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.