HDP dün Diyarbakır adaylarını tanıttı. Cegerxwin Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan aday tanıtım toplantısına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Fırat Anlı, Gültan Kışanak ile çok sayıda vekil, demokratik kitle örgütü temsilcisi ve yurttaşlar katıldı.

Çatışmalı süreçte yaşamını yitirenler ve İstasyon Meydanı’nda 7 Haziran öncesi düzenlenen HDP mitingine yönelik bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından kürsüye çıkarak bir sunum yaptı.

Daha sonra İdris Baluken, Altan Tan, Feleknas Uca, İmam Taşçıer, Nesrin Şallı, Sibel Yiğitalp, Edip Berk, Nimettulah Erdoğmuş, Çağlar Demirel, Ziya Pir ve Nursel Aydoğan HDP’nin Diyarbakır adayları olarak açıklandı.

‘İNADINA BARIŞ, İNADINA ÖZGÜRLÜK’

Adaylar adına ilk sözü alan HDP Diyarbakır Milletvekilleri Çağlar Demirel, AKP ve Saray’ın gözünü karartarak bir savaş yürüttüğünü belirterek, “Mezarlıklar bile bombalanıyor. Halka görülmemiş bir zulüm uygulanıyor. ’90’larda dahi görülmemiş uygulamalarla halk öldürülüyor” dedi. AKP’nin savaşı kızıştırarak tek başına iktidar olmayı hedeflediğini söyleyen Demirel, “İnadına barış, inadına özgürlük’ diyerek bu savaşın önüne geçmek halkımızın rahat nefes aldığı barış ve özgürlüklerin olduğu bir ülkeyi yeniden inşa edeceğiz” dedi.

‘HALK KATLİAMLARA CEVABI SANDIKTA VERECEK’

Daha sonra söz alan İdris Baluken ise HDP’nin Diyarbakır’da 1 Kasım için hedefinin 11 milletvekili çıkarmak olduğunu söyledi. "Günlümüzde taht kuran Amedspor'un 11'i vardır. HDP'nin de 1 Kasım'da 11 milletvekili olacağına inanıyoruz" diyen Baluken, 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’da 10 milletvekili çıkarmalarının tarihi bir mesaj olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Diyarbakır’da Kürt halkını temsil eden bir duruş ve mesaj verdik. Şimdi bunu 1 milletvekili daha artırarak sunacağız. Darbe konseptiyle halkın iradesini hiçe sayanlara karşı yeniden barış ve çözüm, demokrasi diyeceğiz” diye konuştu.

Bölgede AKP’nin ve Saray’ın gladyo timlerinin bulunduğunu söyleyen Baluken, adeta infaz timleri kurulduğuna dikkat çekti.  Halkın bu gidişe ‘dur’ diyeceğini söyleyen Baluken, “11-0’la halka savaşı dayatanlara, Kürt halkına katliam yapanlara, Zergele’de, Cizre’de çocukları, kadınları katledenlere karşı Amed halkının duruşunu bir kez daha göstereceğiz” dedi.

(Evrensel, DİHA)