Halkların Demokratik Partisi (HDP), dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair anayasa değişikliğinin milletvekillerinin imzasıyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınması için gerekli olan dilekçeyi imzaya açtı.

İmza metninin imzaya açıldığına dair HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi.

İMZALAR TOPLANIRSA BAŞVURU PAZARTESİ

Sancar, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın Meclis faaliyetlerine katılamamasından dolayı, HDP olarak 58 imzalarının bulunduğunu belirterek, "Dilekçeyi, Anayasa Mahkemesi'ne verebilmemiz için 52 imzaya daha ihtiyacımız var. Başvuruyu en geç Pazartesi günü yapmamız gerekiyor" dedi.

Sancar, daha önce CHP'li milletvekilleriyle görüşmelerinin olduğunu fakat çağrılarının sadece CHP milletvekillerine değil bütün milletvekillerine olduğunu belirterek, "Gelsinler bu dilekçeye imza koysunlar, 110 imzayı bulalım ve Anayasa Mahkemesi'ne bu başvuruyu iletelim" diye konuştu.

CHP'YE ÇAĞRI

Sancar, CHP içerisinde nasıl bir çalışma olduğunu bilmediklerini belirtti. Sancar, şöyle devam etti:

"Arzu ederlerse kendi hazırladıkları imzaya, bizim bütün parti grubumuz imza koyabilir veya onlar bizim hazırladığımız metne imza koyabilirler. Demokratik bütün imkanları kullanma gibi bir kararlılığımız var."

TUĞLUK: DEMOKRASİNİN YARA ALMASI SÜRECİ

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ise, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu olarak başvuruya ilişkin çalışmaları gerçekleştirdiklerini hatırlatarak dokunulmazlıklara ilişkin süreci, "Türkiye demokrasisinin yara alması" olarak gördüklerini ifade etti.

Tuğluk, şunları söyledi:

"Başvurumuzda bir yandan siyasal olarak bunu değerlendirirken diğer yandan hukuki mücadeleyi de önemli buluyoruz. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan düzenlemenin aykırılığı boyutuyla 110 milletvekilinin imzasıyla iptaline ilişkin başvurumuz olacak. İleri ki aşamalarda milletvekillerinin bireysel başvuruları da tartıştığımız bir konudur. Umarız bazı zorlayıcı gelişmeler yaşanmaz ve milletvekillerimizin gözaltına alınması ya da tutuklanması gibi yaklaşımlar gösterilmez. Nihayetinde HDP'ye oy vermiş insanların bunun karşısında kesinlikle bir tepki vereceğini görmek gerekiyor."

Tuğluk, komisyon olarak fezlekeler üzerinde bir çalışma yürüttüklerini ve inceledikleri fezlekelerin büyük çoğunlukla ifade özgürlüğü kapsamında konuşmalar olduğuna dikkat çekti. (DİHA)