Bugün Türkiye’de olması beklenen Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin, HDP milletvekillerinin serbest bırakılmasına yönelik açıklamayı değerlendiren Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, aynı çağrıyı Türkiye yetkilileri ile yaptıkları ortak açıklamada da duymak istediklerini söyledi. 

Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin bugün Türkiye’de olması bekleniyor. AKP’nin referandum tanıtım toplantısına denk gelen ziyaret öncesi Barzani’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı öven sözler dikkat çekti. 

BARZANİ’NİN HDP’LİLERİN TUTUKLANMASINA İTTİRAZI

Barzani’nin ziyareti öncesinde HDP Eş Genel Başkanları  ve milletvekillerinin serbest bırakılmasına yönelik açıklamasını ve bunu da “yeni bir sürecin başlaması için” dile getirdiğini belirtmesine HDP’den cevap geldi. 

BU KONUDA TAVIR GÖRMEK İSTİYORUZ

Ajansımıza konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, eş başkanları ve milletvekilleri ile ilgili açıklamayı “değerli ve anlamlı” bulduklarını belirterek, “Bu gibi açıklamaların referanduma dönük göz boyama ve Kürt’ün oyunu almaya dönük olmadığını görmemiz için Sayın Barzani’nin buraya geldiğinde de benzer bir tutum takınmasını ve gerçekten bu durumu kabul etmediğini göstermesini görmek istiyoruz” dedi. 

‘EĞER DESTEK DEĞİLSE KÖTÜ BİR TESADÜF’

Tartışma yaratan ziyaretin zamanlamasına da dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu çağrıyı anlamlı ve değerli buluyoruz. Ancak bunu Sayın Barzani Türkiye’ye geldiğinde Cumhurbaşkanı ya da Başbakan ile yapacağı ortak basın toplantısında yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca bu yönde çaba sarf etmesini değerli buluruz. 

Sayın Barzani’nin Federal Devletin Başkanı olarak diplomasi yürütmesine itirazımız olmaz. Hatta bundan memnuniyet duyarız ve herkesle görüşmesini destekleriz. Ancak, 2014 seçimleri öncesinde yine Sayın Barzani Türkiye gelmiş ve gelişi Erdoğan ve AKP’ye destek olarak algılanmıştı.

YÜRÜTÜLEN SAVAŞIN DA SORGULANMASINI BEKLİYORUZ

Bugün tamda AKP’nin referandum tanıtım toplantısını yaptığı bir günde Sayın Barzani’nin gelişinin denk gelmesi, eğer destek değilse, kötü bir tesadüfe tekabül ediyor. Tarih açısından talihsiz buluyoruz. Bütün devletlerle elbette diplomatik ilişkiler yürütmelidir. Gerçekten bu çağrıların değerli olması için 1,5 yıldır yürütülen ve hiç bir vicdanın kabul etmeyeceği bu kirli savaşın ve ortaya çıkan tablonun da sorgulanması gerekiyor. Bu sürede yaşananlar yenilir yutulur şeyler değil.” 

‘BİZİMLE DE GÖRÜŞMELİ’

Aynı zamanda Barzani’nin kendileri ile de görüşmesini beklediklerini sözlerine ekleyen Yıldırım, “Her gittiğimizde parti olarak güney Kürdistan’da bütün partileri ve hükümeti ziyaret ederiz. Eğer referandum için gelmiyorsa, bir dost ve kardeş parti olarak kapımızın sonuna kadar kendisine açık olduğunu hatırlatırız. Ancak şimdiye kadar partimize böyle bir talep gelmiş değil.” dedi.

KAYNAK: DİHABER