Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Ankara 2’nci bölgede birinci sıradan aday gösterdiği Devrimci Yol liderlerinden Mahmut Memduh Uyan, adaylık sürecine, ÖDP'den ayrılışına ve gerilla komutanlığından milletvekili adaylığına uzanan yolculuğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

NEDEN PARLAMENTO, NEDEN HDP?

Diken'den Can Bursalı'ya konuşan Uyan, adaylık önerisinin HDP'den geldiğini dile getirirken, parlamentoya girme kararının gerekçesine ilişkin olarak, "12 Eylül öncesinde ve sonrasında Devrimci Yol saflarındaydınız. 1979 ara seçimlerinde çok etkili bir boykot kampanyası düzenlemişti Devrimci Yol. 12 Eylül sonrasında da cuntaya karşı gerilla birlikleri kuran Devrimci Yol’un komutanıydınız. O günden bu güne ne değişti de parlamentoya girmeye karar verdiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Öncelikle her zamana uyan bir mücadele yöntemi ve aracı olmadığını söylemeliyim. Dolayısıyla 12 Eylül öncesinin mücadele yöntemlerini ve araçlarını 12 Eylül öncesinin koşulları üzerinden değerlendirmek gerekir. Sözünü ettiğiniz 1979 boykotu, dönemin koşullarıyla birlikte anlaşılabilir. Keza 12 Eylül faşizmine karşı yürüttüğümüz gerilla mücadelesi de kendi içinde değerlendirilmeli. Yani gerilla mücadelesiyle biz kazansaydık zaten bugün bunları tartışıyor olmayacaktık.

Gelelim asıl soruya: O günden bu güne pek çok şey değişti. İnsanlar değişti, toplum değişti, dünya değişti. Baki olansa eşitlik ve özgürlük ideali. Dolayısıyla bizler önümüzdeki seçim sürecini eşitlik ve özgürlük ideali yolunda, bugünün araçlarını ve yöntemlerini arama bağlamında değerlendiriyoruz. Yani bizim öncelikli meselemiz parlamento ve parlamenterlik değil, devrimci bir yolun arayışı.

HDP’nin desteklenmesi gerektiğine inancımız, Türkiye halklarına karşı bir savaş aracı olduğunu gördüğümüz yüzde 10 seçim barajının yıkılmasına katılma isteğimiz, şovenizm karşısında durma gerekliliği gibi pek çok nedenin yanında, seçim sürecini devrimci toplumsal mücadelenin geliştirilmesi açısından da ele alıyoruz."

"HDP'NİN BARAJI GEÇMESİ YETERLİ"

Uyan, "ÖDP’den HDP’ye geçişinizin altında hangi nedenler yatıyor?" sorusuna da "HDP’yle girdiğimiz ilişki vekillik, mebusluk ilişkisi olmaktan öte, dostluk ve dayanışma ilişkisidir. Bizim için esas olan bugün HDP’nin desteklenmesidir. Sonraki süreçlerde ortaya çıkacak olanak ve olasılıkları sonra değerlendirmek gerekir," diye yanıt verdi.

HDP’nin barajı aşmasının kendileri açısında yeterli olduğunu belirten Uyan,  "Kendimi mebus sıfatıyla Meclis koridorlarında dolaşırken hiç düşünmedim," dedi.

Söyleşinin tamamı için tıklayınız