Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi üyeleri Güney Kore Konsolosluğu önünde “Türkiye’ye biber gazı ihracatını durdurmalıdır” talebiyle eylem yaptı.

Şişli’deki Güney Kore Başkonsolosluğu önünde toplanan inisiyatif üyeleri ‘Biber Gazı Yasaklansın’ yazılı pankart açtı.

Konsolosluk önünde basın açıklaması yapan inisiyatif sözcüsü Selin Tok, Londra ve Seul’deki demokrasi ve insan hakları kuruluşları ile eş zamanlı olarak yaptıkları açıklamayla Güney Kore’ye işkencenin bir parçası olmaması için çağrıda bulunduklarını belirtti.

‘SEVKIYATI DURDURMASI GEREK’    

“Ülkemizi yönetenlerin görevi bu can kayıpları ve yaralanmalara bize başvuru olmadı ya da biber gazının boğduğu ispatlanmadı biçiminde demagojik yanıtlar vermek olmamalı. Yönetenler, bu zor kullanım araçları konusunda kapsamlı soruşturmalar yapmak ve ölüm ve yaralanmalara yol açanlar hakkında gerekli cezai soruşturmaları adil bir biçimde sonlandırmalıdır.

“Yeni Türkiye’de biber gazının yasaklanmasını ve hiçbir hükümetin Türkiye’ye bu silahları sağlamasını istemiyoruz. Türkiye’ye biber gazı sevkıyatı sağlayan Güney Kore’nin bu sevkıyatı durdurması gerek.

“Güney Kore bu işkence ve ölümlerin bir sorumlusu olmak istemiyorsa Türkiye’ye biber gazı ihracatını durdurmalıdır. Türkiye’ye biber gazı satacak olan DaeKwang firmasının usulsüzlükleri, yasadışı hammadde alımları ortaya çıkmıştır, bu firmanın birçok ihracatı şu anda durduruldu. Türkiye’ye yapılacak olan sevkıyatın bu bağlamda akıbetiyle ilgili bilginin de kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.

Açıklamanın ardından konsolosluk yetkililerine, biber gazı ihracatının durdurulmasını talep eden dilekçe verildi.

8 KİŞİ ÖLDÜ 

Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’nin 2014 yılına dair “Biber gazı Yasaklansın Raporu”na göre, 2014 yılında en az 453 kişi yaralandı, 8 kişi yaşamını yitirdi, 224 gün biber gazı kullanıldı. (İMCTV)