Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Gezi Parkı olaylarının başta Avrupa olmak üzere dünyada ele alınış şeklini eleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, deprem benzetmesi yaptığı olayların yarattığı algıyı araştırdıklarını söyledi.

'GEZİ, ÇOK KRİTİK BİR VİRAJDI'

TGRT Haber televizyonundaki programda konuşan Davutoğlu, "Türkiye'de geçmiştekilere benzer çok kritik bir viraj aşıldı mı?" sorusuna, "Evet. Çok kritik bir şeydi. Bunu kabul etmemiz lazım" karşılığını verdi.

Davutoğlu, "4 şiddetinde bir deprem hepimizi sarsar. Faydası da daha yüksek dozda depremler için hazırlar. Ülke binamızı sarsan bir deprem değil ama bize bir şey hatırlatan bir deprem" dedi.

Davutoğlu, "Avrupa'da hangi büyük başkentte veya metropol şehirde bir gösteri dolayısıyla şehrin en büyük meydanı 18 gün normal akışına kapatılır" ifadesini kullanarak, batıdaki olaylarda polis benzer olaylarda aynı tepkileri verdiğinde kamu düzenini korumak için bunların yapıldığı gerekçesinin öne sürüldüğünü savundu. Davutoğlu, Türkiye'de olduğunda ise farklı tepki verildiğini söyledi.

DIŞ BASINA ELEŞTİRİ

Dış basının olaylar esnasındaki habercilik anlayışını da eleştiren Davutoğlu, Brezilya’da yaşananlara değinerek şöyle konuştu:

"Kimse 'iki Brezilya var' demiyor. Kimse 'Brezilya'nın geleceğinden kaygılıyız' demiyor. Kimse Brezilya hükümetine 'gidin onlarla diyalog kurun' gibi yukarıdan bir dille çağrıda bulunmuyor.”

'DURAN ADAM' EYLEMİ

Taksim Meydanı'ndaki "duran adam" eylemine de değinen Davutoğlu, kitapsever birisi olarak meydanda eylemcilerin durup kitap okumasına karşılık polislerin de kitap okumasının hoşuna gittiğini söyledi. "Karşılıklı kitap okumalarında hiçbir beis yok" diyen Davutoğlu, eylemin sürdürülebilir olmadığını öne sürdü.