Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, CHP’nin tavrını ‘AKP’nin tuzağına düşmek’ olarak yorumlayan Paylan, ‘bize oy verenlerin iradesini savunmak için, darbe yasasının emrettiği mahkemelere gitmeyeceğiz” dedi.

Meclis'te AKP'nin getirdiği dokunulmazlık teklifinin ikinci tur oylamasında CHP ve MHP'nin de ittifakıyla kabul edilmesinin ardından Paylan, değerlendirmelerde bulundu.

Paylan’ın Agos’a yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle:

"HEPSİ AÇIK OY VERDİ" 

“İlk turdaki strateji bütün AKP’lilerin açık oy vermeye zorlanmasıydı ve hepsi açık oy verdi. Milletvekilleri parti komiserleri gözlüyorlardı. 50 kadar vekil ‘hayır’ oyu kullanacakken kullanamadı. Senaryo, ‘hayır’ diyenlerin CHP olduğunu ortaya çıkarmaktı. O günden itibaren CHP’ye  ‘teröristlerle yan yana’ görüntüsü verilmek istendi ve CHP baskı altına alındı.”

"CHP DARBEYE DESTEK VERDİ"

“CHP’liler açık oy vermeye de ses çıkarmadı. Bu değişikliğe ‘evet’ oyu veren CHP, MHP ve AKP’li vekiller, bundan sonra Hükümetin ve sarayın fütursuz daha da davranmasının önünü açtılar. AKP bir oyun oynadı ve CHP bu tuzağa düştü. CHP içindeki bazı isimler bu senaryonun içinde olabilir ama kurbanlarından biri Kılıçdaroğlu olacak. Çünkü Kılıçdaroğlu “anayasa ve dokunulmazlıklar topyekün kalksın” talebinde bulunuyordu. Ona kim “bu değişiklik anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” dedirttiyse bugün tuzağa düşüren odur. Çünkü bugünden sonra Demokles’in kılıcı Kılıçdaroğlu ve tüm CHP’llilerin üzerinde sallanacaktır. Çünkü o kılıç sarayın eline geçmiştir. Siyaset kurumunun ağır bir darbe aldığı bir gün yaşıyoruz."

"MAHKEMELERE GİTMEYECEĞİZ"

“Ayağımızla mahkemeye gitmeyeceğiz ama zorla götürmeye kalkarlarsa yapılacak birşey yok. 90’lardaki görüntülerin sonuçlarının ne olduğunu yaşı müsait olanlar çok iyi biliyor. Siyaset kurumunun ayakta kalması için, bize oy verenlerin iradesini savunmak için darbe yasasının emrettiği mahkemelere gitmeyeceğiz. Vebali bu tasarıya ‘evet’ diyenlerin boynunadır.”