Başbakan'ın, Hakkari ve Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye taşınacağı yönündeki açıklamasına ilk tepki HDP'den geldi. Figen Yüksekdağ, "Taşıma formülle çözüm üreteceklerini sanıyorlar. Allah akıl fikir versin" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ partisinin grup toplantısında konuştu. Gazeteci Hrant Dink'i 9. ölüm yıldönümü nedeniyle anan Yüksekdağ, "Hrant'ı katledip hesap vermeyenler, ondan sonraki süreçte aydınlara, yazarlara, bilim insanlarına dönük yeni infazlara imza attılar. Tahir Elçi de bunlardan birisiydi. O günden bugüne Türkiye'de barış güvercinleri tedirgin.

Ama o günden bugüne Türkiye'de barış güvercinleri gökyüzüne kanat çırpmaktan tedirgin de olsalar, ürkseler de barış demekten vazgeçemediler vazgeçmeyecekler. Sevgili Hrantımızın canımızın parçasının katledilişinin yıldönümünde barış güvercinlerinin, tedirgin güvercinlerin alıcı kuşlara kurban edilmediği katledilmediği bir Türkiye istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİNDE KADINLARIN SESİNİ ÇOĞALTIN"
 
Kadının toplumdaki önemine, verdiği mücadeleye vurgu yaparak kadınlara çağrıda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bugün öz yönetim alanlarında, halkımızın demokratik geleceği için bedeni, emeği, kimliği, mahallesi, torakları, kültürü için direnen kadınlar, bütün kadın özgürlük mücadelesinin ve bütün kadın kurtuluş hareketinin onurudur, değeridir. Bütün kadınlar bu mücadele ile ne kadar birleşirlerse, kendi özürlüklerine, başarısına da o kadar yakınlaşacaklardır. Bütün kadınlara çağrımız, kendi özünüz, ezilen insanların özü için, öz yönetim direnişlerinde ve mücadelesinde yer alan kadınların sesini duyun, bu sesi çoğaltın. Bu irade ile bütünleşin.
 
Öz yönetim ve yerelden demokrasi kadının evini, sokağını ve bu merkezi erkek egemen iktidarı yönetme ve buraya müdahale etme mücadelesidir. Kadınların eşitliğini mahallelerden başlayarak kuracağız. İşte öz yönetim mücadelesi ve talebi, bu nedenle aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesidir. Aynı zamanda  kadın eşitliği mücadelesidir. Onlar çöktürme planı yaptıkça bu halk yeniden ayağa kalkıyor. Halkımız bu planları da yerle bir edecek. Bu süre içerisinde 81 kadın infazlarda, sokağa çıkma yasaklarında katledildi. Kadınların cenazeleri sokak ortasında bırakıldı" diye konuştu.
 
"İNSANLAR GİTTİĞİ YERE DİRENİŞİ HAFIZAYI GÖTÜRÜR"
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Hakkari ve Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye taşınacağı yönündeki açıklamalarını eleştiren Yüksekdağ, "Halkın demokratik direnişi karşısında çözüm üretemeyenler, çareyi kentleri taşımakta bulmuşlar. Taşımak istedikleri kentlerden bir tanesi Şırnak. Yıllar önce Şırnak yine aynı güvenlik gerekçesi ile ilçeymiş il yapılmış. Orduyu, karargâhı, karakolu doldurdunuz. Ama halk gerçekliği, demokrasi mücadelesi ve çözmediğiniz sorunlar yine çıktı karşınıza.
 
Bugün, bundan 20 yıl önce il yaptıkları Şırnak'ı, Cizre'ye taşıyarak başka bir taşıma formülüne çözüm üreteceklerini sanıyorlar. Allah akıl fikir versin size. O aklı alacak, kullanacak kapasiteniz varsa Allah akıl fikir versin. Bu iktidarda aklı kullanacak bir ahlak ve vicdan yoktur. Hakkari'yi Yüksekova'ya taşıyacaklar. Şırnak'ı Cizre'ye taşıyacaklar. Doldur boşalt, taşı yöntemi ile sorunu çözecekler. Peki taşıdınız yine bir kent taşıma işlemi daha yaptınız, HDP'ye oy veren 6 milyon insanı nereye taşıyacaksınız? 20 milyon Kürdü nereye taşıyacaksınız. Milyonlarca insan gittiği her yere direnişi, hafızayı götürür. Bu halk unutmaz. Bu mücadele bitmez" dedi.