Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile hakim ve savcıların katıldığı 2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girerken hakim ve savcılar ayağa kalkarak alkışladı.

Bu sene ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan da törende konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, törenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılması nedeniyle yargı bağımsızlığı ilkesine gölge düşüreceğini söyleyerek, törene katılmayacaklarını açıklamıştı.

Törende ilk olarak Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit konuştu.

'SALDIRIYI KINIYORUM'

Cirit konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:

“Bu özel ve anlamlı günün konuşmasını yapmanın heyecan ve mutluluğunu bir arada yaşıyorum.

“Geçen yılki konuşmamda Türk yargısının iyi bir durumda olmadığını belirttikten sonra gelecek için ülkemiz açısında sorunlu alanlardan doğan risklerin kontrol altına alındığını ifade etmiştim.

“Geçen yıldan bugüne kadar yargımızda önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Yargıtayımızın bütün kararlarını kamuoyu erişimine açtık.

“15 Temmuz’daki darbe girişimi yargımızda da önemli sarsıntılar meydana getirmiştir. 148 yıldır Türk milleti adına yargılma ayapan Yargıtayımız ülkesine fedakarca hizmet etmenin mutluluğunu yaşamaktadır.

“15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplum olarak sergilediğimiz birlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir. Demokrasimizin en önemli engellerinden birisi terördür.

FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyorum. Öyle bir çatışma ortamı ki savaş uçakları helikopterler kullanılarak girişilecek bir anda ülkenin kan gölüne dönmesine neden olabilecek bir eylemdir.

'SUÇLU OLANLAR EN AĞIR CEZALARI ALACAK'

“Bu bir darbe değil Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmesini yok edilmesini amaçlayan saldırıdır.

“15 Temmuz’daki hain saldırı Batılı dostlarımız tarafından zamanında ve doğru bir şekilde kınanmamış, hayal kırıklığı yaratmıştır.

“FETÖ üyeleri de adil tarafsız ve bağımsız mahkemelerce iç hukuk ve uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaktır. Suçlu olanların en ağır cezaları alacakları mukakkaktır.

“Son günlerde yargı alanında yapılması düşünülen anayasal ve yasal değişiklikler hakkında Yargıtay’ın da görüşünün alınmasının çok yararlı olacağını düşünmekteyim.

“Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır. Hakimin tarafsızlığı, hakimin bağımsızlığı kadar önemlidir.”



ERDOĞAN: YARGI BAĞIMSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRMEZ

Ardından sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan aldı. Sözlerine, törene katılanları selamlayarak başlayan Erdoğan, özetle şu ifadeleri kullandı:

"Milletin evine Beştepe Millet Kongre ve Kültür merkezine hoşgeldiniz. Sözlerimin başında bir hususa dikkat çekmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu mekan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bir parçasıdır. Herkese açık mekanlardır. Milletin malı, devletin malıdır. 

“Bizler görev süremiz boyunca çalışmalarımızı burada yürütmekle mükellefiz. Ankara'da böyle çaplı toplantıları yapabilecek bir salonumuz yoktu. Böyle bir eksikliğin giderilmesi önemliydi. Bu bina aynı zamanda bir opera binası vazifesini görecek bir tasarımdadır. Milletimize yakışır bir eser olmasına özen gösterdik. Kongre ve kültür merkezimiz artık tüm kamu kurumlarımızın organizasyonlarına ev sahipliği yapacaktır. 

“Adli yıl açılış töreni burada yapılmasaydı bir otelin eksi ikinci katında yapılacaktı. Millet adına görev yapan yargının milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir. 7 Ağustos'ta Yenikapı'daki ruha uygun hareket edilmesini bekliyorum.

'MİLLETİMLE İFTİHAR EDİYORUM'

“15 Temmuz gecesi destan yazan milletimize ne yapsak şükranlarımızı ifade edemeyiz. Ben milletimle iftihar ediyorum. 

“15 Temmuz'dan sonra çok daha ağır hale gelen sorumluluğumuzu hep birlikte yerine getireceğiz. Türk milleti gerçekten çok büyük çok asil. Dünyada istikbali için en modern silahların karşısına çıkacak cesarete sahip başka millet var mıdır, bilmiyorum. 

“15 Temmuz gecesi en iyi sınavı veren kurumlarımızdan biri de adalet teşkilatımızdır. Savcı ve hakimlerimize teşekkür ediyorum. Türkiye bağımsızlığın, onurun ne olduğunu bilen ve bizzat yaşayan bir nesile daha kavuştu. 

“Artık sadece tarih kitaplarından okuyan değil, hem okuyan hem yaşayan bir nesle kavuştuk. Tek bayrak, tek millet ne anlama geliyor, 79 milyon kişi gördük ve idrak etti. 79 milyonuyla tek milletiz. Böyle olursak hedefe ulaşacağız. Tek bayrağımız var. Böyle bir bayrak dünyada yok. Kimse bu vatan toprakları üzerinde asla bir operasyon düşüncesi içine girmesin. Bu ülkeye karşı kötü niyet besleyenler bilsinler ki Türkiye 570 bin değil, 79 milyonluk orduya sahiptir. 

'DEVLETİN İÇİNDE DEVLET OLMAZ'

“Devletin içinde devlet olmaz, birileri bu hevese kapıldı. 40 yıldır bunun hesabını yaptılar. 15 Temmuz'u bir nusubet bin nasihattan iyidir diye düşünüyorum.15 Temmuz gecesi milletimiz iradesine sahip çıktı, artık sıra bizde. Bundan sonra çok daha farklı çalışmamız lazım. Hiçbirimizin ülkemizin çıkarları dışındaki kriterlere göre hareket etmemiz mümkün değildir. 15 Temmuz öncesi farklı, sonrası farklıdır. Oradaki fedakarlık bizi kendimize getiremiyorsa hepimize yazıklar olsun.

'DARBECİLERİ VURUN TALİMATI VERMEDİK'

“FETÖ denen hain yapıyı kahreden güç sahibi olduğu her yerdeki adaletsizlikler, merhametsizliklerdir. Sadece kendi mensuplarının haklarını gözeten FETÖ zaten milletimizin gözünde kaybolmuştu. 

“Madem ki dünya adalet üzerinde dönmektedir. Hakim, savcı ve akuvatlarımıza düşen görev adaletin en iyi şekilde yerine getirilmesi için çalışmalıdır. O gece 30 küsür kişi darbecilerden öldü, 241 kişi darbe karşısında direnenlerden şehit oldu. 

“Bizler darbecilere, güvenlik güçlerimize hepsini vurun talimatı vermedik, adalete teslim edin talimatı verdik. Şahsımı almaya gelenler günlerce Marmaris ormanlarında saklandı ama jandarmamız götürdü savcıya teslim etti. Geciken adalet, adalet değildir. Bir an önce almaları gereken ceza ne ise almalılar.”