Necmettin Erbakan'ın cenaze namazı bugün öğle namazına müteakip Fatih Camii'nde kılındı. Namaz sonrası Erbakan'ın cenazesi Zeytinburnu Merkezefendi'deki aile kabristanına getirildi. Erbakan eşi Nermin Erbakan'ın yanına defnediliyor.

Erbakan evinin önünden dualarla uğurlandı

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı, eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın naaşı Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından evinin önüne getirildi. Fatih Halıcılar Caddesi No: 4'te bulunan evinin önünde binlerce kişi toplandı. Saadet Partisi Gençlik Kolları Teşkilatı Üyeleri tarafından cenaze aracının geçişi için yol açıldı.

Fatih Camii'ndeki kalabalık nedeniyle binlerce kişi Erbakan'ın evinin bulunduğu cadde üzerinde cenaze namazı kıldı. "Mücahit Erbakan" sloganları atan kalabalık sık sık tekbir getirdi. Cenaze aracının Halıcılar Caddesi'ne girmesiyle adeta izdiham yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri ve parti görevlileri kortejin geçişi için caddeyi boşaltmakta zorlandı.

Erbakan'ın cenazesini bekleyen ev halkı da pencereden sokaktaki kalabalığı seyretti. Cenazenin evin önüne gelmesiyle tekbir getiren ve dua eden kalabalık daha sonra Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Camii'ne defnedilmek üzere hareket etti.

Vatan caddesi'nde insan seli

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın cenazesi, kılınan namazın ardından toprağa verilmek üzere Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Erbakan'ın cenazesinin bulunduğu ambulans, yoğun kalabalık nedeniyle güçlükle ilerleyebildi.

Camiden çıktıktan sonra Halıcı Caddesi'ni takiben Vatan Caddesi'ne ulaşan kalabalık, ağır ağır Merkez Efendi Mezarlığı'na doğru ilerledi. Vatan Caddesi'nde adeta insan seli yaşanırken, kalabalığın taşıdığı "Bugün bir şehid kazandık Allah yolunda", "Hocam kervan yürüyor" yazılı pankartlar dikkat çekti.

Devletin zirvesi orada

Cenaze törenine; siyaset, iş ve diplomasi dünyasından pek çok isim katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere Fatih Camii'ne geldi. 

Fatih Camii'nde ve diğer camilerde Erbakan için sela verildi

İzzetbegoviç'in mezarından toprak getirildi

İstanbul'da defnedilecek Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan için, Bosna Hersek'teki Aliya İzzebegoviç'in mezarından toprak getirildi.

Necmettin Erbakan'ın cenazesine katılmak için değişik ülkelerden çok sayıda kişi İstanbul'a geldi. Bosna Hersek'ten gelen 164 kişilik grup ise yanlarında toprak getirdi. Erbakan için getirilen toprağın, Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarından alındığı belirtildi. Bosnalı grupla birlikte İstanbul'a gelen Selim Dilek, "Bu toprak Türkiye'de 'Bilge Kral' olarak bilinen Aliye İzzetbegoviç'in kabrinden alındı. İzzetbegoviç öldüğü zaman da Türkiye'den Fatih Sultan Mehmet'in kabrinden toprak getirilmişti. Biz de Aliye İzzetbegoviç'in kabrinden alındığımız toprağı Erbakan'ın mezarına getirdik. Bu toprağın içinde büyüğümüzün toprağı var. Bu toprakların hepsi Erbakan'ın kabrinde birleşecek" dedi.

Cenaze getirildiğinde izdiham yaşandı

Sabah saat 09.10'da Atatürk Havalimanı'na getirilen Erbakan'ın cenazesi, cenaze aracıyla Fatih Camii'ne getirildi. Erbakan'ın cenazesi, omuzlar üzerinde cenaze aracından çıkarılarak, cami avlusundaki izdiham nedeniyle ellerin üzerinde taşınarak, musalla taşına konuldu. Erbakan'ın tabutuna dokunmak isteyen kalabalık ise izdihama neden oldu.

Bazı partililer ezilme tehlikesi geçirdi

Necmettin Erbakan'ın cenazesinin Fatih Camii'ne getirilişi sırasında izdiham yaşandı. Cenazeyi getiren ambulansın kapısının açılmasının ardından partililer tabutu taşımak için adeta birbirleriyle yarıştı. Cenazenin ambulanstan indirilmesiyle birlikte partililer arasında zaman zaman izdiham yaşandı. Polis ekipleri ve Saadet Partili gençler güvenlik önlemleri alırken, bazı gruplar arasında tartışma yaşandığı gözlendi. Cenaze, yoğun izdiham ve ilgi arasında camiye güçlükle taşındı.

Saadet Partisi (SP) Kurucular Kurulu Üyesi ve eski milletvekili Yasin Hatipoğlu, Erbakan'ı son yolculuğuna uğurlamak için geldiği cami avlusunda tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Camiye gelişinde de oldukça bitkin olduğu görülen Hatipoğlu, bir süre başını tabuttan kaldıramadı.

Kalabalığın arasında kalan yaşlı adam fenalık geçirdi

Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere camiye giderken kalabalığın arasında kalan yaşlı bir adam fenalık geçirdi. Necmettin Erbakan'ın cenazesi dolayısıyla Fatih'teki trafiğe kapalı cadde ve sokaklar tıklım tıklım doldu. Zaman zaman ufak çaplı izdihamlar yaşandı. Kalabalıktan dolayı camiye yaklaşamayan vatandaşlar, bulundukları yerde kaldı. Kalabalığın arasında kalan yaşlı bir adam ise fenalık geçirdi. Yaşlı adama ambulansta müdahale edildi. Camiye ulaşamayan bir vatandaşın da kaldırımda durarak elindeki içme suyu ile abdest aldığı görüldü. Camide kendilerine yer bulamayan vatandaşlar, üzerinde namaz kılmak için seyyar satıcılardan karton aldı. Bazı vatandaşlar da simitçinin önünde sıraya girdi. Öte yandan, MHP Fatih İlçe Teşkilatı'nın, cam kenarına koyduğu hoparlörden Yasin-i Şerif okuttuğu görüldü.

Bu yollar trafiğe kapalı

Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın cenaze töreni nedeniyle Fevzi Paşa Caddesi ile Akdeniz Caddesi araç trafiğine kapatıldı.

Adnan Menderes Bulvarı ile 10. Yıl Caddesi'nin de ilerleyen saatlerde araç trafiğine kapatılacağı öğrenildi.

Avluya sığamayan kalabalık caddelere taştı

Erbakan'ın cenazesine akın eden binlerce insan Fatih Camii'nin avlusuna sığamayınca caddelerde namaz saatini beklemeye başladı. Polis ekipleri izdiham yaşanmaması için avlunun cadde girişlerini kapattı.

Necmettin Erbakan için Türkiye'nin her yerinden binlerce insan Fatih'e akın etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte cenaze töreninin yapıldığı alan tıklım tıklım doldu. Cenazeye katılmak isteyen vatandaşlar aşırı Cenazeye katılmak isteyen vatandaşlar aşırı yoğunluk sebebiyle avluya giremiyor.

Polis ekipleri de izdiham yaşanmaması için avlunun Fevzipaşa Caddesi'nden girişini kapattı. Cami çevresinde ''Seni asla unutmayacağız Mücahit Erbakan'', ''O savunan adam Mücahit Erbakan'', ''Her zaman kalbimizde yaşayacaksın'' yazılı ve üzerinde Erbakan'ın fotoğraflarının bulunduğu atkıların satışına başlandığı, katılımcıların da bu atkılar ile başlarına yeşil renkli tevhit bandajı taktığı görüldü.

Saadet Partisi İl Gençlik Kolları üyesi binlerce genç cenaze töreni için avluda, caddelerde ve kortejin geçiş güzergahında görevlendirildi. Cenazeye katılan bazı gruplar tekbir getirerek caddede ilerledi. Çevik kuvvet ekipleri ise olumsuz bir durum yaşanmaması için çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Sivil ve resmi yüzlerce polis cenaze için sabahın erken saatlerinden itibaren avlunun çevresinde yerlerini aldı..