Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK), 6-7 Eylül tarihinde düzenlediği 7. Olağan Kongresi'nde kabul edilen ve "Demokratik toplumu ve özgür yaşamı inşa" sözleşmesinde karar altına aldığı 3 aylık Genel Kurul Toplantısı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesinin Kürtçesi HDP Kars eski Milletvekili Mülkiye Birtane, Türkçesi ise HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım tarafından okundu.

Rojava'daki gelişmeler, 7 Haziran seçimleri ile çözüm sürecinin tartışıldığının belirtildiği bildirgede, "Rojava modeli ve sözleşmesi halkların ve inançların kardeşliği ve eşitliği üzerine kurulmuştur. Bu çerçevede, DAİŞ (IŞİD) ile işbirliği yapan ve onu destekleyenler Ortadoğu'da bu modelin örnek olmasını ve başarıya ulaşmasını istemedikleri için DAİŞ eliyle Rojava'da, özellikle Kobanê'de Kürt halkına ve kardeş halklara karşı katliamlar yapmaktadır. Şurası bilinmelidir ki bu katliam ve barbarizm aynı zamanda insanlığa karşı yapılmaktadır" denildi.

Bildirgede, bedeli ne olursa olsun, Rojava kazanımlarının ortadan kaldırılmasına izin verilmeyeceğinin altı çizildi.

DİHA'daki habere göre, iki gün süren toplantıda, yaşanan iç ve dış gelişmeler ışığında DTK'nın aldığı kararlar ise şunlar:

*IŞİD tarafından yapılan son Kobanê katliamı ile Tunus, Kuveyt ve Fransa saldırılarını şiddetle kınıyoruz.

*İnsanlık düşmanlarının işbirliği yapmasıyla bugün Kürt halkına karşı kirli, ahlaksız ve hukuksuz bir savaş yürütülmekte ve katliamlar yapılmaktadır. Bu savaşa karşı uluslararası kamuoyunu ve demokratik güçleri sorumluluk almaya davet ediyoruz. Birleşmiş Milletler'e de bu savaş ve katliamların suçlularını uluslararası savaş mahkemelerine sevk etme çağrısında bulunuyoruz.

*Kürtlerin ulusal birliğini gerçekleştirmek için DTK tüm ilgili taraflarla görüşmeler ve çalışmalar yapmaya hazırdır.

*Kürt halkına IŞİD barbarizmine karşı seferberlik ruhuyla hareket etmesi ve Rojava ile Şengal kazanımlarına sahip çıkması çağrısında bulunuyoruz.

*Barış ve çözüm sürecinin amacına ulaşması için bu sürecin mimarı olan Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması gerekir.