Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binası önünde toplanan binlerce yurttaşa seslenen DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 'Bizim halklarla sorunumuz yok. Bizim ceberut hükümetle, katil devletle sorunumuz var. Ne istiyoruz ki tankla, toplarla kentlerimizi yıkıyorlar. Demokrasi istiyoruz, özgürlük istiyoruz. Artık Ankara'dan yönetilmek istemiyoruz. Bütün suçumuz budur' diyerek, Diyarbakır halkına ayakta olmaya çağırdı.

Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçelerinde yaşanan saldırıları protesto etmek için DBP Diyarbakır il binasında binlerce yurttaş toplandı. DTK, DBP, HDP ve KJA öncülüğünde toplanan yurttaşlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini açarak "Bijî Serok Apo", "Cizre ve Sur halkı yalnız değildir" sloganları atarak yürüyüşe geçti.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in de katıldığı yürüyüş, çok sayıda TOMA ve zırhlı araçla il binasını ablukaya alan polislerin engeline takıldı. Yapılan tüm görüşmelere rağmen polis yurttaşların yürüyüşüne izin vermedi. Daha sonra kitleye bir açıklama yapan DBP İl Başkanı Ali Şimşek, halkın direnişinin saldırıları kıracağını belirtti. Şimşek, kitleye seslenerek, Sur halkıyla dayanışmak için Sur'a yürüyeceklerini söyledi.

“SAVAŞIN SORUMLUSU ERDOĞAN'DIR”

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek de yaptığı konuşmada, savaşın tek sorumlusunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti olduğunu söyledi. "Bu ülkede bir kez daha kan akmasına yol açan ve halkımızı katletmeye çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetidir. Onlarca insanın ölümüne neden olanlar bunlardır" diyen Yüksek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim halklarla sorunumuz yok. Bizim ceberut hükümetle, katil devletle sorunumuz var. Ne istiyoruz ki tankla, toplarla kentlerimizi yıkıyorlar. Demokrasi istiyoruz, özgürlük istiyoruz. Artık Ankara'dan yönetilmek istemiyoruz. Bütün suçumuz budur. Biz yerel demokrasi geliştirmek istiyoruz. Ankara'nın atamış olduğu bir kişiyle yönetilmek istemiyoruz. Bir kişi baskıdır, zulümdür, katliamdır. Seçilmişlerle yönetilmek istiyoruz."

'DİYARBAKIR HALKI AYAKTA OLMALI'

Yüksek'in, "Bu sistemin değişmesini istiyor musunuz" ve "Rejim değişsin mi" sorularına kitle hep bir ağızdan "Evet" yanıtı verdi. Halkın kendi kendini yönettiği bir sistem istediklerini vurgulayan Yüksek, "Halkın kendi kendini yönetmesini ve demokrasi istediğimiz için tanklarla, toplarla vuruluyoruz. Yanlış ve kötü bir şey istemiyoruz. Tüm Türkiye için istiyoruz. Biz fedakarlık yapıyoruz, bütün toplumlar özgürleşsin diye. Bugün katlettiklerinizin yarın heykellerini dikeceğiz. Bu kavga halkın ve hükümetin kavgasıdır. Diyarbakır halkı ayakta olmalıdır. Bir heyet olarak Sur'a gideceğiz. Yeni ölümler olmasın diye rol olmaya çalışacağız. Sizler de evlerde, sokaklarda duyarlı olun. Özgür ve demokrasi mücadelesi kazanacaktır" dedi.

POLİS SALDIRDI

Heyet Sur ilçesine doğru hareket ederken, polis kitleye gaz bombalarla ve tazyikli suyla saldırdı. Kentte gerginlik sürüyor. (Evrensel)