Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörlüğü, Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesinin üniversitenin kongre salonunda düzenlemek istediği ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmacı olduğu panele izin vermemesinin "gerekçesini" açıkladı.

Üniversitede çıkan olaylardan sonra yönetiminin çözüm sürecinin başarısızlığa uğramaması için üniversite salonlarını dışarıdan gelecek olan panel, konferans gibi etkinliklerine kapatıldığını öne süren Rektörlük, "Söz konusu karar, herhangi bir kişi, kurum veya siyasi partiye yönelik olmayıp, benzer tüm talepleri kapsamaktadır" dedi.

"PROVOKATİF EYLEMLERE MEYDAN VERMEMEK AMACIYLA..."

Dicle Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’yi huzura kavuşturacak, tüm toplum kesimlerini birlik ve beraberlik içinde daha güçlü yarınlara taşıyacak bir ’çözüm süreci’ne girildiği belirtildi. Açıklamada, "Ülke genelinde ve çeşitli üniversitelerde bu süreci akamete uğratmaya yönelik çeşitli provokatif eylemlerin bir benzeri de 9-11 Nisan tarihleri arasında üniversitemizde yaşanmıştır. Üniversite Yönetim Kurulu toplantısında gelişmeler her yönüyle değerlendirilmiş ve ’ülkemizin içinde bulunduğu çözüm sürecini akamete uğratmak isteyen kesimlerce üniversitemiz kampus alanı içerisinde oluşabilecek provokatif eylemlere meydan vermeme amacıyla üniversite kongre merkezi ve diğer tüm salonlarına üniversitemizin düzenlediği aktiviteler dışında kullanım izni verilmemesi’ yönünde karar alınmıştır" denildi.

Alınan karar gereği üniversiteye yapılan çeşitli salon taleplerinin bu nedenle reddedildiği belirtilen açıklamada, "Eğitim-Sen sendikası tarafından düzenlenecek bir aktivite için de salon isteminde bulunulmuş, ancak diğer sendika ve üniversite dışı taleplerde olduğu gibi bu talebe de olumlu cevap verilememiştir. Kararın gerekçesi ilgili sendikaya sözlü ve yazılı olarak bildirilmiştir. Söz konusu karar, herhangi bir kişi, kurum veya siyasi partiye yönelik olmayıp, benzer tüm talepleri kapsamaktadır" denildi.

BDP TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından 10 Mayıs’ta Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde yapılmak istenen ve BDP Eşbaşkanı Selehattin Demirtaş’ın konuşmacı olduğu, ’Çözüm sürecinde siyaset ve akademinin rolü’ konulu panel için salon verilmemesi BDP’nin sert tepkisine yol açmıştı.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nde, farklı fikirlerin tartışılmasına yönelik geliştirilen kapsamlı provokasyan ve engellemelerin olduğunu söylemişti. (Vatan)