DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, “İmralı görüşmelerinde devletle yerel demokrasi konusunda anlaşmaya varılmıştı” dedi.

Özgür Gündem gazetesine açıklamalarda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, Dolmabahçe mutabakatının perde arkasını anlattı.

Dicle, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın devlet heyetiyle olan görüşmelerinde ‘demokratik özerklik’ kavramının adını, çok uç gelebileceği kaygıları nedeniyle ‘yerel demokrasi’ olarak koyduğunu söyledi.

Devletin de bunu kabul ettiğini belirten Dicle, “Dolmabahçe mutabakatında, İmralı heyetinden üç arkadaşımız ile devletin üç temsilcisi vardı. Başbakan’ın talimatı ve Cumhurbaşkanı’nın bilgisi dahilinde oldu” dedi.

Sürecin bitmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başı çektiğini söyleyen Dicle, “Erdoğan devleti de ikna etmiştir. Kürtler kazanımlarına 7 Haziran’da HDP’nin zaferini de ekleyince bu savaş konsepti Kürt halkına dayatıldı. Aslında barışı yakalayabilecek bir duruma gelmiştik” diye konuştu.

Dicle, tahkim edilmiş bir ateşkes ve Dolmabahçe mutabakatıyla müzakerelerin devam etmesi gerektiğini ve Kürt siyasi hareketinin de buna hazır olduğunu ifade etti. (İMC)