Dersimli belediye başkanı, aydın ve sanatçılar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir mektup yazarak, Kürt sorunuyla ilgili çözüm tartışmalarında "yapıcı" olmasını ve barıştan yana tutum almasını istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la İmralı'da yapılan görüşmelerle birlikte kamuoyunun çözüm beklentisi artarken, CHP’nin görüşmelere karşı çıkması tepkiyle karşılandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tanınmış hemşehrileri Kılıçdaroğlu'na "sürece katkı sun" çağrısını yaptı.

Aralarında BDP Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin’in de bulundu, Dersimli belediye başkanları, aydın ve sanatçılar Kılıçdaroğlu'na mektup göndererek, "Dağa taşa, kurda kuşa, 'insanım' deyip elini vicdanına koyanlara ayandır ki; toprağımız sayısız acılara tanıklık etti; insansızlaştırıldı, ormanlarımız yakıldı, ekmeğimiz karneye bağlandı, 1938 Katliamı'ndan geriye kalan nüfusumuzun yarısı dört bir yana dağıtıldı. Bir halk ki hâlâ Pepug Kuşu gibi paramparça bir yürekle dolaşıyor, atlasları" dedi.

'SAVAŞ COĞRAFYASI OLMAKTAN ÇIKSIN...'

"Dünyanın sayılı vadilerinden Munzur, Harçik ve Pêri Vadileri'nin barajlar nedeniyle kendi sularında boğulmak üzere olduğunun" hatırlatıldığı mektupta, şöyle denildi: "Düzgün Baba, Sultan Baba, Munzur Baba ve nice ziyaretgâhımız sazdan ve sözden mahrum. Dilimiz UNESCO kayıtlarına göre yok olmak üzere. Göçmen kuşlar gibi dünyaya dağılmış insanlarımız; köylerine, ormanına, dağına ve rüzgârına dönmek isterler. Ama biliyorsunuz ki ölüm kapımızdan ayrılmadı hiç. Hani ‘Dersime Sefer Olur, Zafer Olmaz’mış ya. Bu anlamda Hızır Paşalar’ın seferleri de bitmedi hiç. Virane bir yurda döndürüldü, topraklarımız. Sizin de bildiğiniz dillerimiz var orada; her kimlikten. Sizin de bildiğiniz dualarımız, ibadetlerimiz, itikatlarımız var; her inançtan. Yok sayılmaksa, sayıldık yeterince. Kovulmaksa kovulduk. Acı çekmekse, çektik Osmanlı’dan bu yana. Doğup, büyüyüp yaşadığımız o yerler, artık ‘savaş coğrafyası’ olmaktan çıksın istiyoruz. Çocuklarımıza korkusuz ve kaygısız bir yurt bırakmak istiyoruz."

'BARIŞI ENGELLEYEN BİR İMAJ YARATIYORSUNUZ'

Belediye başkanları, aydın ve sanatçılar, son günlerde barış için çözümlerin konuşulduğuna dikkat çekerek, Kılıçdaroğlu'na, "Başta destek verdiğiniz bu sürece karşı son dönemlerde farklı bir tutum sergilediğiniz algısı oluştu. Hükümetin, muhalefete ‘yeterli’ bilgiyi vermemiş olması, gelişmelerin şeffaf yürümemesi, çözüm sürecinin önünde durmayı gerektirmez. Aklımızın ve vicdanımızın sesine kulak verelim" diye seslendiler.

"Başta Kürt halkı olmak üzere, savaştan payına düşen acıları alan herkesin umutlanmak istediğinin" kaydedildiği mektupta, "Dersimliler olarak sizin ve Genel Başkanı olduğunuz CHP’nin, barış sürecini engelleyen bir imaj yarattığınızı düşünüyoruz. Hem Dersim Katliamı tartışmalarında hem de milliyetçilik tartışmalarında kamuoyu önünde iyi fotoğraf vermediğinizi de görüyoruz. Bütün bunlardan büyük endişe duyduğumuzu bilmenizi istiyoruz. İçinde yer aldığınız ve bugün Genel Başkan olarak başında olduğunuz fikriyatın, Türkiye gerçeklerini yok saymakla bugünlere gelindiğini ve bunun Türkiye’ye çok pahalıya ve büyük acılara neden olduğunu kendiniz de bilmektesiniz. Değişen dünyada, değişen Türkiye’nin iklimini barıştan yana büyütmesi için çaba ve katkılarınızı bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

'1938'İN ACISINI YAŞAMIŞ BİRİ OLARAK BARIŞA ŞANS VERİN'

Barışın çaba sarf edildiği takdirde gerçekleşebileceğini kaydedilen mektubun sonunda Kılıçdaroğlu’na ‘barışa şans verin’ çağrısında bulunuldu. "Sizden ve başında bulunduğunuz partiden gayret göstermenizi istiyoruz. Bunu da başta kültürümüzün bir parçası olan Dersim için, sonra da Türkiye’de yaşayan halklar için yapın. Barış insani ve vicdani bir çığlıktır. Bir Dersimli, bir Alevi ve 1938’in acısını yaşamış toplumun bir ferdi olarak, barışa bir şans verin. Yoksa ne tarihin ne de 1938’de toprağa verdiğimiz insanlarımızın vebalinden kurtulabileceğiz."

İMZACILAR

"Edibe Şahin (Dersim Bld. Bşk.) Cevdet Konak (Hozat Bld. Bşk.), Tekin Türker (Mazgirt Bld. Bşk.), Kenan Çetin (Pertek Bld. Bşk.), Aynur Doğan, Celalettin Can, Ferhat Tunç, Hasan Sağlam, Kazım Genç, Erdoğan Emir, Umut Hozatlı, Ali Çalışkan, Aysun Karadoğan, Bülent Akdağ, Dilara Bıçakçı, Emir Ali Yağan, Ergin Doğru, Hasan Ali Kılıç, Hüseyin Ayrılmaz, İbrahim Karakaya, Kubilay İğit, Mesut Özcan, Nesimi Aday, Resul Yıldız, Yalçın Çakmak, Ahmet Can Akyol, Ali Ekber Coşkun, Barlas Beyaztaş, Ercan Geçgin, Hatice Altınışık, Eylem Yüksel, Hüseyin Elçi, İsmet Demirdöğen, Makbule Çerimli, Metin Kılıç, Nimet Tanrıkulu, Sayme Koşar, Tevfik Taş, Yaşar Kılavuz, Akın Yanardağ, Aslan Sultan, Belgin Cengiz, Cemal Taş, Kemal Yüksel, Fadıl Öztürk, Heval Ali, Hüseyin Özan, Mehmet Çakmak, Murat Işık, Nihat Öz, Selman Yeşilgöz, Gürbüz Solmaz, Ali Baran, Aydın Öztürk, Burhan Gündoğan, Cemil Koçgiri, Doğan Munzuroğlu, Özgür Fındık, Hüseyin Aygül, Hüseyin Şahin, Kemal Mutlu, Mehmet Çetin, Mustafa Yerlitaş, Nihat Sarı, Özgün E. Bulut, Vedat İlbeyoğlu, Mazlum Doğan.." (ANF)