HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım’da yaşanan Yurt Katliamı’yla ilgili cezaevinden bir mesaj gönderdi.

“Çocuklar hepimizin hem bugünü hem de geleceğidir” ifadelerini kullanan Demirtaş, “Umuyorum ki, bir daha böyle bir felaketi, böyle bir utancı yaşamayız. Bunun ilk adımı sorumlulardan hukuk önünde hesap sorulmasıdır. Ama bu yetmez. Partimiz başta olmak üzere tüm demokrasi güçleri, vicdan sahibi her bir yurttaşımız çocuklarımızın rahat edecekleri, kendilerini geliştirecekleri insani yaşam ve eğitim ortamını sağlamak için üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

 
Eşi Başak Demirtaş aracılığıyla gönderdiği mesajında Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
 
Adana’nın Aladağ ilçesinde meydana gelen yangında 11’i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybetmesi ve 22 öğrencinin yaralanması beni derinden üzdü. Hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum.
 
Hepimizin özlemi bu tür felaketlerin bir daha yaşanmadığı bir ülke ortamına ulaşmaktır. Ne yazık ki, bu tür felaketler; bu ihmalkarlık, bu denetimsizlik, bu sorumsuzluk, devlet kurumlarının umursamaz ve aymaz tutumları devam ettikçe yaşanacaktır.
 
Çocuklar hepimizin hem bugünü hem de geleceğidir. Onların sağlıklı, güvenli ve huzurlu ortamlarda yaşamaları, hiçbir istismarla karşılaşmamaları, nitelikli ve bilimsel eğitim almaları hepimizin hem beklentisi hem de mücadele konusudur.
 
Umuyorum ki, bir daha böyle bir felaketi, böyle bir utancı yaşamayız. Bunun ilk adımı sorumlulardan hukuk önünde hesap sorulmasıdır. Ama bu yetmez. Partimiz başta olmak üzere tüm demokrasi güçleri, vicdan sahibi her bir yurttaşımız çocuklarımızın rahat edecekleri, kendilerini geliştirecekleri insani yaşam ve eğitim ortamını sağlamak için üzerine düşeni yapmalıdır.
 
NE OLMUŞTU?
 
Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım Salı akşamı Süleymancılar’a ait bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmiş, 22 öğrenci ise yaralanmıştı.

Yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç'in de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
 
Yurt Katliamı ile ilgili başsavcılık tarafından hazırlatılan ön raporda ise ‘yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı’ görüşü yer aldı.
 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yangının ardından yaptığı açıklamada yangın merdiveninin kapısının kilitli olduğunu açıklamıştı.
 
HDP YURT YANGININI BAŞBAKANA SORDU
 
Öte yandan, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana'nın Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesinde bulunan “Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu”nda çıkan yangınla ilgili olarak meclis araştırması istedi ve bir de soru önergesi verdi.