Demokratik İslam Kongresi (DİK) tarafından İstanbul'da iftar yemeği programı düzenlendi. Yemeğe HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile birlikte Demokratik İslam Kongresi Koordinatörü Ayhan Bilgen, HDP PM üyesi Yazar Hüda Kaya, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yönetimi, Anti Kapitalist Müslüman Gençler, DBP ve HDP İstanbul il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

FİLİSTİN’E YÖNELİK SALDIRILARA KINAMA

Burada konuşan Selahattin Demirtaş, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına değindi. Demirtaş, "Bütün Müslümanların Ramazan orucuyla ibadet ettiği bu mübarek ayda mazlum Filistin halkına dönük saldırıları açıkça kınamak istiyorum. İsrail'in, dünyanın gözü önünde büyük bir cüretle katliam gerçekleştiriyor olması dünya için büyük kara bir lekedir" dedi.

'CUMHURBAŞKANI HALK TARAFINDAN SEÇİLİYOR DİYEMEZSİNİZ'

Ardından da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Demirtaş, "Bizler Türkiye'de önemli bir kampanyayı yürütüyoruz. Kısmet olursa ilk turda sandığa gideceğiz" dedi. Seçimlerin tam anlamıyla demokrasi seçimi olamayacağını ifade eden Demirtaş, adayların halk tarafından seçilmesinin önünün açılmamasına yönelik eleştirilerini sunarak, "Tam anlamıyla Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor diyemezsiniz. Ortada anti-demokratik bir süreç var. Adayların belirlenmesi anti-demokratik olmuştur. Bir adayı genel başkanlar kafa kafaya vererek belirlemiştir. Bir aday da bizzat kendisi kendini belirlemiştir. Sadece bir aday toplumun farklı kesimleri ile tartışmalar yürütülerek belirlenmiştir. Dolaysıyla halkın aday gösterdiği bir aday var. Diğer adaylar genel başkanların belirlediği adaylar olmuştur. Halk da aday göstermeliydi o zaman halk, gönül isteğiyle kendi istediği adaya oy verecekti. Üçümüzün toplamı Türkiye'nin yüzde yüzü etmiyor" şeklinde konuştu.

ÜÇ ADAY EŞİT ŞEKİLDE YARIŞIYOR MU?

Adayların belirlenmesinin yanında bir de seçim yarışında eşitliğin olmadığına dikkat çeken Demirtaş, "Bu üç aday eşit bir şekilde yarışıyor mu? Hayır. İmkanları eşit derecede kullanabiliyor mu? Başbakanın istediği bütün imkanlar elinin altında. Sınırsız bir servetle çalışmasını yürütüyor" ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1999 yılında kullandığı "Günün birinde Recep Tayyip Erdoğan zengin olmuşsa bilin ki hırsızlık yapmıştır" şeklindeki sözlerini hatırlatan Demirtaş, "Şuan da zengin mi değil mi bilemem ama bizim bu seçim kampanyasına harcayacağımız tek kuruşumuz varsa oda sizin helal kazancınızdır. Her gün bütün harcamaları açıklayacağız. Gizli saklı şeylerimiz yoktur" diye konuştu.

TRT’YE ‘EŞİT OL’ ÇAĞRISI

Konuşmasının devamında TRT'nin Cumhurbaşkanı adaylarından genellikle Başbakan Erdoğan'a yayın ayırmasını eleştiren Demirtaş, "TRT'yi hep eleştiriyoruz şimdi biraz vicdana geldiler ama bu yetmez eşit olmalıdır" dedi.

RTÜK'ün TRT'nin Başbakan Erdoğan'a verdiği süreye ilişkin yapmış olduğu açıklamalara da değinen Demirtaş, "RTÜK diyor ki; Başbakan dünyaca ünlüdür. Neyiyle ünlüdür. Sakın yolsuzlukla, hırsızlıkla olmasın. Kendi çocuklarını Roboski'de emri ile katlettiği Genelkurmay Başkanı'na ettiği tebrikle ünlü olmasın. Kimse AKP'ye oy verdi diye halkı suçlamasın. AKP'ye oy verdi diye insanları düşmanlaştırmayın asla. Bu düşmanlığı yaratanlar, hükümet yöneticilerinin kendisidir" değerlendirmesinde bulundu.

BAŞBAKAN, KENDİ İNANCINDAN OLMAYANLARA ‘KARDEŞİM’ DİYEMEZ

Halklar, inançlar arasında herhangi bir düşmanlığın olmadığını söyleyen Demirtaş, "Bizim topraklarımızda devlet bütün kimlikleri birbirine düşman etme politikaları yürütüyor. Kendisine oy vermeyen herkes kendisine düşmandır" diye belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında sürekli olarak etnik gruplardan söz ettiğini açıklayan Demirtaş, Başbakan'ın hiçbir zaman Müslüman inancına tabi olmayan halkları dile getirmediğine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Sürekli etnik kimlikleri sayıyor. Tek bir tane örneği yoktur 'Benim Ermeni, Rum kardeşim' dememiştir, diyemez. Kendi inancından değil diye kardeşim bile diyemiyor. Kendisine gönderilen kitap, bizim kitapla aynı değilse kardeş olamaz mıyız. 13 yıldır Başbakandır. 13 yıldır kardeşlerini tek tek sayıyor aralarında tek bir Müslüman olmayan yok. Ona göre kardeşlik kendisine oy verenlerin kardeşliğidir. Allah haşa ona göre sadece AKP'ye oy verenleri yaratmıştır. Geriye kalanlar Allah'ın yarattığı kullar değil. Mantık bu kafa bu. O zaman sen nasıl 76 milyonun Cumhurbaşkanı olacaksın."

Türkiye'de İslami yönetimin olmadığını da dile getiren Demirtaş, "AKP bildiğiniz klasik paraya tapan, paradan başka hiçbir şeyi ilah olarak görmeyendir. İslamiyet zulüm emri vermez" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, halkın kendi kendini yönetmesi için fırsat olduğunu söyleyen Demirtaş, Suriye'deki savaştan kaçarak Maraş'a sığınan mültecilere yönelik saldırılara da değinerek, bunun siyasetçilerin kışkırtmasının sonucu olduğunun altını çizdi.