Milletvekilliğinin düşmesi gündemde olan tutuklu vekillerden Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın dosyasının Meclis’e gönderildiği bilgisi üzerine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etti. Demirtaş ve Kışanak, Aktaş ile ilgili dosyanın dönem sonuna bırakılmasını isterken Çiçek ise yargı kararı kesinleştiği için dönem sonuna bırakılamayacağını, başkanlık olarak da çok fazla bekletme yetkisi olmadığını bildirdi.

 

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından 2 yıl 1 aylık hapis cezası onaylanan Van Bağımsız Milletvekili Aktaş’ın dosyasının TBMM Başkanlığına geldiği bildirildi. Bu bilgi üzerine harekete geçen Demirtaş ve Kışanak dün akşam saatlerinde Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i makamında ziyaret etti.

 

Alınan bilgilere göre Demirtaş ve Kışanak, Anayasanın 83. Maddesine göre Aktaş’la ilgili sürecin dönem sonuna bırakılması gerektiğini Çiçek’e iletti. Çiçek ise Aktaş hakkında kesinleşmiş hüküm bulunduğundan bu dosyayı dönem sonuna bırakamayacağını ve genel kurulda kararın okunmasıyla milletvekilliğinin düşeceğini söyledi.

 

Türk Anayasasının 83. Maddesinin üçüncü fıkrasına göre bir milletvekili hakkında seçimden önce ya da sonra verilmiş yargı hükmünün yerine getirilmesinin dönem sonuna bırakılması gerekiyor.

 

Ancak Çiçek 84. maddenin ikinci fıkrasını yani “Milletvekilinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi bu husustaki kesin mahkeme kararının TBMM Genel Kurulu’na bildirilmesiyle olur” ibaresini Aktaş’ın milletvekilliğini düşmesi için yeterli buluyor.

 

Aktaş’ın milletvekilliğini düşmesi durumunda bundan sonra benzeri durumdaki BDPli vekiller hakkında kesinleşmiş hüküm verilmesi milletvekilliklerinin düşmesine neden olabilir.