Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere'deki seçimler üzerinden muhalefete istifa çağrısında bulunmasına HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan yanıt geldi. Demirtaş, "İngiltere'ye bakacağınıza Japonya'ya bakın, oradaki bakanlar kendi bünyesinde çalışan işçiler iş cinayetinde yaşamını yitirdi diye istifa etmekle kalmadılar intihar ettiler, harakiri yaptılar" dedi.

DAVUTOĞLU VE ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Davutoğlu dün Adıyaman'da yaptığı konuşmada, İngiltere'deki seçim sonuçları hakkında "İngiltere'de dün bir seçim oldu ve iktidar partisi tek başına iktidarı kurma şansını elde edince muhalefet liderlerinin hepsi istifa etti. Demirtaş, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ben hazırım, mümkün değil, ama seçimi kaybedersek ertesi gün bırakacağım. Siz bırakmaya hazır mısınız koltukları?" dedi.

Erdoğan ise bugün Almanya'da yaptığı konuşmada, "Koalisyonla yönetilen İngiltere'de az bir farkla da olsa muhafazakâr parti tek başına iktidar olanağı elde etti. Oyların yüzde 12'sini alan bir parti 1 vekil çıkartabilirken oyların yüzde 4.7sini alan bölge partisi 56 milletvekili çıkardı. Tabi seçimi kaybeden 3 partinin lideri de hemen istifalarını verdiler. Ben her seçime girdiğimde ne diyordum bu kaybedersem istifa edeceğim sözünü veriyordum. Diğerlerini de davet ediyordum siz de var mısınız diyordum. Hiçbirisi ben de varım diyemiyordu. Niye çünkü onlar koltuğu sağlama almak istiyorlar. Bu seçimde de böyle bir söz veren muhalefet partilerine rastlamadım ama sayın Başbakan eğer birinci olamazsak ben bırakırım istifa ederim diyor. Türkiye acaba batıdaki bu anlayışa ne zaman ulaşacak?" açıklamasında bulunarak Davutoğlu'nun açıklamalarına destek verdi.

DEMİRTAŞ'TAN YANIT: İNGİLTERE'YE BAKACAĞINIZA JAPONYA'YA BAKIN

Gerçek Gündem'deki habere göre; HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün işadamlarıyla buluştuğu kahvaltıda Erdoğan ve Davutoğlu'na İngiltere'deki seçim üzerinden yaşanan istifa tartışmalarıyla ilgili yanıt verdi.

Demirtaş yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Türkiye'de yaşanan rezaletin milyonda biri demokratik bir ülkede yaşanda 10 defa başbakan istifa ederdi, bakanlar 100 defa istifa ederdi. Şimdi dün İngiltere'de seçim sonuçları açıklandı muhalefet kaybettiği için istifa etmiş. Kaybedersek hiç tereddütünüz olmasın biz koltuk sevdalısı değiliz. Ondan siz emin olun asıl siz İngiltere'ye bakacağınıza Japonya'ya bakın, oradaki bakanlar kendi bünyesinde çalışan işçiler iş cinayetinde yaşamını yitirdi diye istifa etmekle kalmadılar intihar ettiler, harakiri yaptılar. 301 maden işçisi Soma'da diri diri yerin altına gömüldü.Bunlar çıktılar 'bu işin fıtratında var normal' dediler. Bu işlerde bu tür kazalar olur dediler. Özellikle bu ülkede bütün sorulara cevap vermesi gereken başbakan, sen hala kendini üniversite öncesi zannedip meydanlardan bizi soru sormaktan vazgeç. Sen hocasın da biz öğrenci. Sen cevap verme makamındasın, soruları burada biz sorarız. Sen başbakansın unutma."