HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Heyeti ile Hükümet'in 'ortak açıklaması'nın ardından açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "AKP'ye yaranma", "Hükümet'i kurtarma operasyonu" gibi yorumlara tepki gösterirken, "AKP'yi köşeye sıkıştıran bizim mücadelemizdir. Bu AKP'ye yaranma olarak algılanırsa ayıp edilmiş, yazık olunmuş olur," dedi. Demirtaş, "güvenlik paketiyle barışa yaklaşılmaz," diye de belirtti.

Demirtaş'ın açıklamaları özetle şöyle:

"TAAHHÜTTE BULUNULMUŞ OLUNDU"

"HDP yönetimi olarak üzerinde çalıştığımız ve Türkiye'de müzakerelerin sağlıklı bir noktaya gelmesi konusunda önemli gördüğümüz bir çağrıydı. Müzakerelerin başlaması, Türkiye'de demokratikleşmenin gelişmesi ve eş zamanlı olarak kalıcı barışın sağlanması konusunda kalıcı bir taahhütte bulunulmuş olundu. Artık somut adımlara doğru ilerlenmesi gerekir. PKK'nin de hazırlığını yapması ve karşılıklı olarak sürecin ilerlemesi gerekir. Sürecin barışa doğru evirilmesi konusunda herkesin üzerine düşeni yapmasını temenni ediyorum.

"10 TEMEL İLKE ÜZERİNDE MÜZAKERE YAPILIRSA ÇAĞRI DA YAPILIR"

"Eğer bahsedilen 10 temel ilke üzerinde müzakereler yapılıp genel bir konsensüs yapılırsa çağrılar da yapılacaktır.

"O GÜVENLİK TASARISI BARIŞ GETİRECEK BİR TASARI DEĞİL"

"Sürecin devamı için güvenlik yasa tasarısının yeniden düşünülmesi lazım. O güvenlik tasarısı barış getirecek bir tasarı değildir.

"AKP'Yİ KÖŞEYE SIKIŞTIRAN BİZİM MÜCADELEMİZDİR"

"AKP'yi köşeye sıkıştıran bizim mücadelemizdir. Bu, 'AKP'ye yaranma' olarak algılanırsa ayıp edilmiş, yazık edilmiş olur. Eğer silahsızlanma, geri çekilme gerçekleşiyorsa bu Türkiye'deki hak savunucularının kazanımıdır. Eğer böyle düşünülürse o zaman AKP'ye terk edilmiş olur mücadele alanı. Bu, 'hükümeti kurtarma operasyonu' değildir! Böyle algılanmamalı.

"ŞU AN HÜKÜMET ZERRE KADAR BARIŞA YAKLAŞMIYOR"

"Hükümet eğer sonuç almak istiyorsa adım atmak zorunda. Şu anda hükümet yürüttüğü politikayla zerre kadar barışa yaklaşmıyor; güvenlik paketiyle barışa yaklaşılmaz."

(Demokrat Haber)