İstanbul'da, Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan HDP merkezi seçim bürosunun açılışı  gerçekleştirildi. Etkinlik binlerce kişinin katılımıyla adeta mitinge dönüştü. Açılış etkinliğine HDP'nin İstanul 3'üncü bölge milletvekili adayları Pervin Buldan, Levent Tüzel, Ali Kenanoğlu, Burcu Demirbaş, Kemal Parlak ve Abdulhekim Daş'ın da bulunduğu 30 milletvekili adayı, HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cesim Soylu, HDP ilçe örgütü yöneticileri, HDK bileşeni parti ve platformlardan temsilcilerin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Burada konuşan Demirtaş, AKP’nin 350 sayfalık seçim beyannamesinin asli metnindeki "çözüm süreci"ne ilişkin bölümün baskıya giderken "düştüğü" iddialarına ilişkin olarak, "Onlar açısından çözüm süreci matbaaya giderken yolda düşmüş iki sayfa kağıttan ibarettir. Bizim açımızdan yaşam gerekçemizdir barış," dedi. Demirtaş, kendi seçim beyannamelerini ayın 21'inde açıklayacaklarını belirterek, "HDP'nin Türkiye'yi yönetecek gerçek güç olduğunu göstereceğiz" dedi.

Demirtaş'ın açıklamaları şöyle:

'İSTANBUL'U EV EV, SOKAK SOKAK GEZECEĞİZ'

"Seçim çalışmaları boyunca İstanbul'u adım adım, ev ev, sokak sokak gezeceğiz. Hep birlikte yapacağız bunu. Bizden gölü kırılmış olanlar, bizi anlamamış olanla, kendimizi anlatamadığımız kim varsa her biri bizim kardeşimizdir şiarıyla her birinin elini tutacağız. HDP'nin ne olduğunu İstanbul'a anlatacağız ki seçimden önemli bir şey var o da kardeşlik diyeceğiz.

'HAİN ARIYORSANIZ ANKARA'YI PARSEL PARSEL SATANLARA BAKIN'

"Diğer partilerin özellikle de AKP'nin Cumhurbaşkanını kullandığı üsluba asal pirim vermeyin. Onlara kalsa sokakta kimse birbirine selam veremeyecek hale gelecek. Yüzlerce yıllardır burada bu topraklarda birlikte yaşadık. 7 Haziran bir seçimdir savaş değil. Fakat bunlar öylesine seviyesiz kışkırtıcı bir üslup kullanıyorlar ki sanki savaşa hazırlanır gibi hareket ediyorlar. Sakın ola ki bunların tahriklerine kapılmayın.

"Bunlar söylemlerinde Türkiye'nin neredeyse tamamına hareket ediyorlar sonra da tüm Türkiye'yi kucaklıyoruz diyorlar. Hangi partili olursa olsun biz kimseyi hain ilan etmeyeceğiz. Hain arıyorsanız Ankara'yı parsel parsel satanlara bakın. Halkın arasında aramayın. Onu siz daha iyi bilirsiniz.

"TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ"

"AKP'nin maaşlı köşe yazarları da bu tahriklere sürekli benzin döküyorlar. Bunlar bazıları da İslamcı yazarız diyorlar ya hakikate üzülüyorum. Bunlar Erdoğan'dan korktukları kadar Allah'tan korksalardı biraz vicdanlı olurlardı. Erdoğan'a biat etmekle o kızmasın diye maaşınızı korumuş olabilirsiniz ama Allah'ı kandıracağım derken imanınızı kaybetmiş olabilirsiniz ona dikkat edin. Aman aman. Bu kadar zülüm politikasını aklamaya çalışmak, HDP'yi tehdit etmek herhalde İslamcı yazar kimliği ile bağdaşmaz. Bu hafta kimi linç edecekler ona karar veriyorlar ve linç ediyorlar. Bu hafta Ermenileri linç etme haftası. Niye? Çünkü devletimiz hükümetimiz öyle istiyor. Bizim yaradanla kurmak istediğimiz ilişkiye devletimiz karar veriyor. Toplumda kimi linç etmek istiyorsa hedef gösterip insanlığı ayak altına alıyorlar. Biz insanı değerlerimizi devlete emanet etmekle hata yapıyoruz. İnsani değerler insana aittir. Devlet bizim insanlarımıza karar veremez. Şu HDP'li linç edin dediklerinde biz bu tuzağa düşmeyeceğiz.

"ONLAR AÇISINDAN SÜREÇ İKİ SAYFA KAĞITTAN İBARET"

"Onlar açısından çözüm süreci matbaaya giderken yolda düşmüş iki sayfa kağıttan ibarettir. Bizim açımızdan yaşam gerekçemizdir barış. O kadar acılar çekildi ki bunun artık nihai olarak bitmesini silahların gündemden çıkmasını demokratik siyasetin konuşmasını istiyoruz.

HDP'YE SALDIRILAR

"Parti binalarımıza saldırılar yaptılar yapacaklar sakın ola ki onların tahriklerine gelmeyin. Özellikle genç arkadaşlarımızı uyarıyorum. Bizi düşmanlaştırmaya çalışanlara inat onlara 7 Haziran'da sandık açıldığında tansiyonlarını yükselterek vermek lazım. Tansiyonlarını yükseltmenin yolu bugünden çalışmaktır. Bu güne kadar tüm seçim dönemlerinde yaptığımız gibi gönüllülük ve kararlılıkla çalışırsak Kenan Evren'in koyduğu Erdoğan'ın sıkı sıkı sarıldığı baraj üstlerine yıkılacak altında kalacaklar barajın.

"HDP ADAYLARI TÜRKİYE'NİN FOTOĞRAFIDIR"

"HDP'nin adayları Türkiye'nin fotoğrafıdır. Bu fotoğrafı Türkiye'nin sokaklarını Meclis'e taşımak istiyoruz. Bu ülkeyi ancak siz kurtarırsınız kendini sultan zannedenler değil. Halk sultandır halk. Ayın 21'inde seçim beyannamemizi açıklayacağız yeni yaşamın ne olduğunu cümle cümle anlatacağız. O zaman HDP'nin Türkiye'yi yönetecek gerçek güç olduğunu göstereceğiz."