HDP'nin "Yeni Yaşam" sloganı ile gerçekleştirdiği Van Kongresi on binlerin katılımıyla miting havasında geçti. Kongrede konuşan Demirtaş, "Türkiye'nin kaynakları herkese yeter. Üretilen bütün malların paranın ülkeye adil dağılımı sağlansa tek bir yoksul kalmaz. Ama üretilen malların yüzde 80'i yüzde 20'sine dağıtılıyor. Her yer için özerk yönetim demokratik kurtuluştur. Bunun adı bölünme değil, birleşme projesidir"dedi.

HDP’nin seçime parti olarak girme kararını eleştiren kesimlere değinen Demirtaş, ‘’Baraj altında kalacağız diye sanki biz seviyorlarmış gibi nasihatta bulunanlar var, bağımsızlarla girelim diye, onlara seslenmek istiyoruz: Bize akıl vermeyin kardeşim, oy verin. Bizde yeterince akıl var. Gelin siz de bu mücadelenin içinde yer alın’’ ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü'nün, "Yeni Yaşam" sloganı ile düzenlediği 1'inci Olağan Kongresi, Kongre ve Fuar Merkezi'nde on binlerin katılımı ile yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin bölge milletvekilleri, HDP MYK ve PM üyeleri ile DBP, HDP Van ve çevre il, ilçe örgütleri, DTK, Rojava Heyeti, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Barış Anneleri Meclisi, DÖKH, MEYADER, TUYAD-DER yöneticileri, DBP'li belediye eş başkanları, yazar, akademisyen, sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu kongre büyük bir coşku ile geçti.

'BÜTÜN EZİLENLERİN UMUDUYUZ’  

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Her partimiz halkın desteği ile sizlerin karakterine layık olmak için büyük çalışmalar yürüttük. Şimdi öyle bir aşamaya geldik ki yıllardır yürütülen siyasi hareketin doruk noktasına ulaşmaya başladık. Türkiye ve Kürdistan'da halkın umudu, halkların heyecanı HDP üzerine oldu. Bizler yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin yarattığımız mücadelenin ve değerin bütün ezilenler için bir umut olduğunu görüyoruz" dedi.

 ‘HDP HERKESİN PARTİSİDİR’

Yapılan kongre ile birlikte Van'da bir sıçrama yapılması gerektiğini dile getiren Demirtaş, "Kapısını çalmadığımız kim varsa, küsen, mesafeli duran, HDP'yi anlamamış kim varsa bir defa değil on defa gideceğiz. Kendimizi anlatana kadar gönlünü alana kadar, HDP'nin onunda partisi olduğunu anlatana kadar gideceğiz. Artık bu partiyi iktidara taşıyacağız. İktidarı uyarma konusunda en sert muhalefeti ve en onurlu muhalefeti biz yaptık. Ama Türkiye'de artık halkların iktidarını kurma zamanı geldi. Hep birlikte iktidar olma iddiasındayız. Biz iktidara geldiğimizde sadece Kürtler iktidar olmayacak. Herkes bu partinin içinde olacak. Herkesi iktidara taşıyacağız. AKP'nin iki yüzlülüğünden temel farkımız bu olacak. Devleti ele geçirenlerden devleti geri alıp halka vermek için seçimlere giriyoruz" diye belirtti.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NU ELEŞTİRDİ

HDP'nin tek bir cinsin ve cinsiyetin partisi olmadığını ifade eden Demirtaş, kadını insan yerine koymayan, görmeyen bir anlayışı asla bu topraklarda egemen olarak görmeyeceklerini söyledi. Kadınıyla birlikte ortak yaşamı inşa edeceklerini söyleyen Demirtaş, "Devlet erkeklerin elinde, kadının yeri yok. Sağlık Bakanı 'kadının tek kariyeri annelik olacaktır' diyor. Şüphesiz annelik kadında var olan en temel özelliktir. Kadın bu ülkede bakan da olur, başkan da olur her şey de olabilir. Senden daha iyi Sağlık Bakanı olur. Kadını süs gibi gören sadece 'çocuk doğursun, evde çocuk baksın' diye hiçleştiren bir anlayışı yıkacak olan HDP'nin büyümesi lazım. Bizler ana kimliğini, kadın kimliğini yok sayıp ta ona zulüm yaptıkça asla onurdan haysiyetten bahsedemeyiz. Kadını köle olarak gören erkekler, kendisi de kölelikten kurtulamaz. Biz bütün ortak kimliklerin partisiyiz derken kadının da erkeğin de partisiyiz" dedi.

‘TEK BİR YOKSUL KALMAZ’

Demirtaş, HDP'nin alın teriyle, emeğiyle geçinenlerin, elinde para sayma makineleri olmayanların partisi olduğunu söyledi.

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yoksulluk bizim kaderimiz değil açlık kaderimiz değil. Yer altı ve yer üstünün bu kadar muazzam zenginlikler ile dolu olduğu topraklarda yoksul kalmayacağız. Bu toprakları kendi aralarında yüzyıllardır paylaşamıyorlar. Sınırlar çizip birbirine peşkeş çekip savaşlar yaratıyorlar. Türkiye'nin zenginlikleri herkese yeter. Ülkeye adil dağılım sağlansa tek bir yoksul kalmaz. Her şeyden önce adil bir yönetim, haklıda yönetime katacak özerk mekanizmalar kuracağız. Her yer için özerk yönetim demokratik kurtuluştur. Bunun adı yenileşme projesidir."

‘BARAJ SORUNUMUZ YOK’

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü : "Bizim başörtülü milletvekillerimiz olacak. Alevi milletvekillerimiz olacak. İşçi, köylü, işveren, esnaf milletvekillerimiz olacak. Genç olacak. Bizler eğer geleceğimizi gençliğe teslim ettiysek, genç bir meclis grubuyla HDP önümüzdeki dönem siyasetine damgasını vuracak. Şundan emin olun, anketler elimizde, baraj sorunumuz yoktur. Bizi baraj altı gibi göstermeye çalışanlara aldırmayın. Bizim barajı aşma problemimiz yoktur. Biz Türkiye’nin büyüyen gücüyüz.

Baraj altında kalacağız diye sanki biz seviyorlarmış gibi nasihatta bulunanlar var, bağımsızlarla girelim diye, onlara seslenmek istiyoruz: Bize akıl vermeyin kardeşim, oy verin. Bizde yeterince akıl var. Gelin siz de bu mücadelenin içinde yer alın.

İzmir’de de, Kayseri’de de, Amasya’da, Antalya’da da aynı şeyleri söylüyoruz; kimseyi aldatmadan, herkesin inancına kimliğine saygı duyarak, sahiplenerek barışı inşa edecek gerçek güç biziz. Emin olun gücünüz varsa barış olur. Güçsüzün güçlüyle yaptığı müzakereden adalet çıkmaz. HDP o yüzden 2015 seçimlerinde ne kadar büyürse ülkeye barışı getirmek o kadar kolay olacak.

'AMPULÜN SON KULLANIM TARİHİ GEÇTİ'

Barışı el ele vererek biz kuracağız. AKP ampulünün tarihi geçti. Bir daha altını çizmek istiyorum, bize oy vermemiş yerlere gideceksiniz arkadaşlar. Bizden kaygı duymuş, küsmüş insanlara gideceksiniz. Selamlarımızı, kardeşlik duygularımızı barış mesajlarımızı götüreceksiniz. Biz bu ülkeye gerçek adaleti, barışı getirecek partiyiz. Gelin birlikte halk iktidarını kuralım diyeceksiniz. Çünkü AKP’nin ampulünün son kullanma tarihi geçti. CHP’ye bakınca ondan heyecan duyan yok, ama HDP geleceğin iktidarını adım adım sabırla örüyor. Biz istiyoruz ki bunu hep birlikte yapalım. Bu yüzden her yere gitmelisiniz, ev ev dolaşmalısınız. Bunu yaparsak başarırız. Zamanı geldi."

Demirtaş'ın konuşmasının ardından tek liste ile gidilen seçimde HDP il eş başkanlığına Mehmet Veysi Dilekçi ve Derya Hayva seçildi.