HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet senaryolarıyla ilgili, “Bence iki başlık Türkiye ’de acilen tartışılmalı. İlki, Başbakan Davutoğlu verdiği söz gereği istifa etmeli ve çekilmeli. Çünkü kendisi ‘Tek başımıza iktidar olamazsak, istifa edeceğim’ demişti. Halka verdiği sözü tutmalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da hükümet kurma görevini AKP içinden başka bir isme vermeli” dedi.

Demirtaş'ın “Koalisyonun olası partileri kim olur?” sorusuna yanıtı ise, “CHP, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak amacıyla oluşacak bir koalisyon ihtimalini değerlendirmeli. AKP-CHP koalisyonunun tartışılması teamüller gereği ilk olması gerekendir. CHP sorumluluktan kaçmamalı” oldu.

2007 seçimlerinde Diyarbakır, 2011 seçimlerinde Hakkâri, 7 Haziran 2015 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilerek üçüncü kez parlamentoya giren HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, hükümet formüllerini değerlendirdi.

Hürriyet gazetesinden Okan Konuralp'in haberine göre Demirtaş, ilk seçenek olarak AK Parti -CHP koalisyonunun düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.

“AK Parti - CHP koalisyonunun gerçekleşmemesi halinde tavrınız ne olur” sorusuna da Demirtaş şu yanıtı verdi: “Bütün seçenekler sırası geldiğinde değerlendirilir. Biz AKP ile koalisyon yapmayacağımızı söyledik. Fakat Türkiye’de istikrarsızlık doğmaması, oluşmaması için elimizden gelen çabayı da gösteririz. Azınlık hükümeti de dahil... Ancak birinci ve ikinci partinin koalisyonu şu aşamada teamüllere en uygun seçenek. Biz de HDP olarak acilen ‘Yeni anayasa, seçim kanunun değişmesi, barajın düşürülmesi, güvenlik yasasının kaldırılması’ konusunda gereken desteği veririz. Fakat şu kabul edilmeli ki seçimler Türkiye’yi AKP’nin hükümdarlığından kurtarmış, Türkiye’nin önünü açmıştır.”

Selahattin Demirtaş’ın, Çözüm Süreci ve HDP’nin seçmenine ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle oldu:

“Hükümet cephesinden Çözüm Süreci’ne ilişkin yapılan açıklamalar istikrarlı değil. ‘Çözüm Süreci bitti’ diyen, ‘Devam edecek’ diyen var. Kimi ‘Masa var’ diyor kimisi ‘Yok’ diyor. AKP bozgun yaşıyor. Ancak Çözüm Süreci devam edecek. Daha güçlü bir şekilde devam etmesi de diğer partilerin de Çözüm Süreci’nin arkasında durmasına bağlı. Ciddi bir felaket senaryosuyla karşı karşıya değiliz. Önümüzdeki günlerde hükümetin şekillenişine bağlı olarak Çözüm Süreci yeniden masaya yatırılır. Heyetimiz de gelecek hafta içinde İmralı’ya gitmek için başvuracak. Yeni bir hükümet kurulana kadar Adalet Bakanı görevinin başında ne de olsa. Çünkü İmralı görüşmelerinin acilen devam etmesi gerekiyor.

HDP’nin aldığı bütün oylar, AKP’nin durdurulması için değildi. Özgürlükçü bir anayasa, demokrasi, ezilenden, emekten yana politikalar için de verildi. Biz de istikrarlı çizgimizi sürdürdükçe emanet olarak nitelendirilen oyları, haliyle de seçmenimizi HDP’li yapacağız. Onları HDP’de kalıcı kılmak için çaba göstereceğiz. Ancak şunu söyleyebilirim ki hiç kimse HDP’ye oy verdiği için pişman olmayacak.”